Društvo

Vučić: Narednih 10 dana ključno, biće lakše do 20. aprila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije u Nišu da se u narednih 10 dana rešava sudbina Srbije prema koronavirusu i apelovao na građane da je ključno da budu disciplinovani u poštovanju mera.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je procena epidemiologa da će broj novoobolelih početi da pada nakon Vaskrsa. Dodaje da je u Nišu zaražen i trogodišnji dečak koji je u stabilnom stanju.

Predsednik je u Nišu rekao da je narednih deset dana ključno kada je reč o borbi Srbije protiv koronavirusa.

„Do 20. aprila mislim da se rešava naša sudbina prema ovom virusu i tad će biti potrebna najveća disciplina“, naglasio je predsednik.
Ističući da nemamo više bolnica ni smeštajnih kapaciteta za novoobolele, Vučić je rekao da „smo na izmaku“.
Zbog toga je doneta odluka da bolnica u Leskovcu postaje kovid bolnica, kao i kompletna nova zgrada КC Niš osim Urgentnog centra.
Takođe, biće pripremljen i hotel Nais, kasarna u Nišu, kao i drugi hoteli.

Izražavajući zahvalnost predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, Vučić je najavio da će za 10 dana početi „proizvodnja nečega što liči na lek hlorokin“.

Za mesec dana, kaže, biće proizvedeno oko 50.000 kutija, što je, navodi, dovoljno za Srbiju.
„Nisam stručnjak, ali vidim svetlo na kraju tunela“, naveo je predsednik.

Niš je, prema njegovim rečima, od početka epidemije bio na udaru „velikog i opasnog neprijatelja“, ali se situacija poboljšala.
„Nišlije su svojom disciplinom uspele za sada, uprkos žrtvama, da se odupru tom neprijatelju i siguran sam da će odgovornošću uspeti da pobede“, istakao je Vučić i poručio narodu jugoistoka Srbije da će država Srbija uz njih.

Preksinoć je, navodi, u Niš stiglo pet kliničkih respiratora, danas još pet, a za poslednjih mesec dana ukupno 29.
Stiglo je i, dodaje Vučić, 20 neinvazivnih respiratora, pulsni oksimetri.
Кaže da će stručnjaci koji su se borili protiv koronavirusa biti odlikovani Ordenom Republike Srbije 28. juna.
Predsednik Vučić se zahvalio penzionerima na tome što su bili disciplinovani.

„Prema našim računicama je oko 158.000 ljudi bilo u prodavnicama širom Srbije, oko 9 odsto ukupnog broja penzionera. To pokazuje koliko su naši penzioneri disciplinovani i koliko poštuju mere. Zato smo do sada uspevali da izbegnemo katastrofu“, naveo je Vučić.
Epidemiolog Branislav Tiodorović je na konferenciji rekao da se sve do Vaskrsa očekuje porast broja obolelih, teških oboljenja, i umiranja.

„Posle Vaskrsa, prognoza epidemiologa, je da će početi da opada broj obolelih i da ćemo onda do kraja aprila imati blagi pad, da bismo ušli u maj mesec, sunčan i lep, sa indeksom 3 ljubičastog zračenja koji će nam pomoći da se izborimo sa virosom, i nama i celom svetu“, napominje epidemiolog.

Branislav Tiodorović Dodaje da je u Nišu zaražen i trogodišnji dečak, koji je zbrinut i u stabilnom stanju.
Sada je, napominje, neophodna gvozdena disciplina.

„Građani mogu da pruže doprinos, da se pridržavaju svih mera koje su predložene. Jedini način da se izborimo je da ovih 14 dana budemo disciplinovani i da shvatimo da ovo nije pitanje demokratije, nego pitanje civilizacije“, ističe Tiodorović.
Izbegli smo, kako kaže epidemiolog, italijanski scenario „ali imamo svoj, srpski scnario.

Prema njegovim rečima, primarna zdravstvena zaštita sada može da se bavi ranim otkrivanjem, ranim lečenjem i pružanjem terapije koja će se zasnivati na svetskim dostignućima.

IZVOR: RTS

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend