Društvo

Vučić: Norvežani ponudili tri rešenja za energetsku strategiju Srbije

FOTO: Boom9o3/ S.Lisac

FOTO: Boom9o3/ S.Lisac

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je u Oslu, gde je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Norveškoj, da je razgovarao s norveškim kompanijama i savetnicima „zainteresovanim da pomognu Srbiji i da ulažu“ u Srbiju radi reforme njenog sektora energetike.

Vučić je novinarima rekao da su teme razgovora koje je vodio tokom dana, sa norveškim kraljem Haraldom V i prestolonaslednikom Hokonom (Haakon Magnus), kao i sa premijerom i predsednikom Parlamenta, najviše bile povezane s energetikom i da je od norveške kompanije dobio predlog za sprovođenje energetske reforme u Srbiji, a da je ponudio da „njihov čovek“ bude na čelu srpskog preduzeća.

Razgovarali smo kako da uložimo u obnovljive izvore energije, to nije pitanje jednog dana već godina koje su pred nama. Mnogo ulaganja je neophodno i norveška pomoć je značajna. Mnogo je teških stvari koje moramo da uradimo. Moraćemo da preduzmemo teške mere da bi smo se obezbedili ne za ovu zimu, već za druge zime – rekao je Vučić i dodao da problemi u energetici Srbije nisu samo „pitanje nafte i gasa, već kompletne mreže dalekovoda“.

Dodao je da će Srbija „zajednički“ sa Norvežanima raditi na tim reformama, kao i da je od njihove kompanije dobio tri rešenja za energetsku strategiju Srbije.

Naveo je da su „prvi bolni korak velike promene u našim javnim preduzećima“.

Samo za jedno od naših javnih preduzeća su rekli da nije neophodna promena rukovodstva“, kazao je Vučić i dodao da je on ponudio Norvežanima da „nekog od njihovih ljudi pošalju da nosi izvršnu funkciju“, ne precizirajući u kojem javnom preduzeću.

Na pitanje kada bi trebalo da počne reforma energetskog sektora u Srbiji, Vučić je odgovorio da je trebalo da počne „juče“, odnosno da će početi u „najkraćem mogućem vremenu“.