Društvo

Vučić: Polažemo nade u Šolca i njegovo obećanje da će ubrzati proširenje EU

FOTO: Boom93/N. Stojićević
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd saglasan sa Evropljanima da je rat u Ukrajini kršnje međunarodnog prava, ali da ne veruje u politiku sankcija pošto je Srbija i sama godinama bila pod sankcijama.

„U svetlu unutrašnje situacije, nije nam bilo lako da se tako jasno pozicioniramo. Ali što se tiče sankcija, godinama smo bili žrtva sankcija i ne verujemo u politiku sankcija. Pa i u EU još postoje rasprave o embargu na naftu ili gas. Imamo svoje sopstvene interese. A i još nismo deo EU. Nažalost“, rekao je Vučić u intervjuu za današnji nemački dnevnik Handelsblat (Handelsblatt).

Vučić je potvrdio da je Brisel poručio da bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama i da bi to „poboljšalo njen položaj u procesu pristupanja EU“.

On je naglasio da je Srbija samo vojno, a ne i politički neutralna, preneo je portal Euraktiv Srbija.

„Za mnoge je bilo iznenađenje što smo jasno rekli da je rat u Ukrajini kršenje međunarodnog prava. A da li će se Srbija pridružiti sankcijama ili ne, to nikoga u Rusji neće impresionirati. Ali sa druge strane, imamo svoje nacionalne interese u vezi sa Kosovom, i pitanja u kojima Rusija podržava naš stav. Rusija i Kina su nas do sada podržavale u Savetu bezbednosti UN“, rekao je Vučić.

Naglasio je, međutim, da „istovremeno stoji da je Srbija nedvosmisleno na putu u EU, da to jeste i ostaje njen strateški cilj“ i da zato 4. maja i ide u Nemačku na sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Upitan šta očekuje od tog susreta, Vučić je rekao da Šolcov stav „budi nadu.“

„Ja sam Šolca upoznao još 2016. u Hamburgu. Bio je jedan od retkih koji su pažljivo slušali. Jako smo mu zahvalni na tome što je u kontekstu ulaska u EU istakao zemlje bivše Jugoslavije. Čak je i nazvao ponašanje EU prema tim zemljama neprihvatljivim. To shvatam veoma ozbiljno i to nam budi nadu“, rekao je Vučić.

Zato se, kako je rekao, i sreće sa Šolcom, dodajući da je Nemačka u Srbiji „omiljenija od EU“.

„Naime, već je Angela Merkel Srbiju shvatala ozbiljno, slušala nas, Nadamo se da ćemo od njenog naslednika dobiti isto takvo poštovanje i vrednovanje. To je sve što nam je potrebno“, rekao je predsednik Srbije.

„Nikoga ne molimo za više para. Želimo samo dobru evropsku perspektivu. Razlog za to što je u međuvremenu puno Srba protiv članstva svakako su naše greške, ali barem polovinom i greške Brisela“, dodao je Vučić.

On se saglasio da je jedan od problema i to što je EU ostavila Srbiju da toliko dugo čeka.

„Mi smo sada već više od 20 godina u pristupnom procesu. A Srbija pokazuje bolje brojeve i bilanse od, na primer, Bugarske 2007, kada je primljena u EU. To što i dalje nemamo pravi pristupni status naprosto više ne mogu da objasnim Srbima“, rekao je Vučić.

Vučić se saglasio i sa ocenom novinara da bi rasprava o članstvu Ukrajine u EU mogla da bude velika šansa za Srbiju.

„U to polažemo nade i u Olafa Šolca i njegove reči da će ubrzati proširenje EU i da Zapadni Balkan vidi kao deo EU, a to ne govorim samo u ime Srbije. To je ono što nam je svima u regionu potrebno – jasni i dostižni ciljevi“, rekao je Vučić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend