Društvo

Vučić: Potpunim odbacivanjem Evropskog plana Srbija bi postala parija – izolovana od sveta

FOTO: Boom93/ S.Lisac
Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je da bi potpunim odbacivanjem predloga EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Srbija postala "parija".

On je objasnio da na sastanku u Briselu ništa nije dogovoreno i da će biti „još mnogo razgovora“ na ovu temu.

„Kod nas (u Srbiji) zavereničke teorije imaju ‘neverovatnu prođu’, ljudi kažu kako tajno pregovaramo, a nikada nismo ništa tajno radili, nikada ništa nismo krili. Ne kriju se sporazumi, svaki koji smo postigli javno je objavljen i svaki može da se vidi na sajtu Kancelarije za KiM. Nikave tajne nema, sit sam priča da se ne zna šta piše u Briselskom sporazumu“, kazao je Vučić za RTS.

Predsednik je izjavio da „Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije“ ne može „tek tako“ da se odbaci jer bi Srbija postala „parija“ – bila bi izolovana od sveta.

„Taj predlog je došao kao ideja (francuskog predsednika Emanuela) Makrona i (nemačkog kancelara Olafa) Šolca. Oni su doneli papir, nije bilo mogućnosti za pregovore, rekli su: ‘Uzmite ili ostavite'“, objasnio je Vučić.

On je naglasio da je bitno razmotriti šta bi bile posledice odbijanja tog plana.

„Oni su mi rekli da bi posledice bile zaustavljanje evropskih integracija, a to znači prestanak daljih investicija, smanjivanje nivoa zaposlenosti, a nama samo u nemačkim firmama radi oko 80.000 ljudi“, kazao je Vučić.

Reagujući na optužbe pojedinih političara da nije „ništa“ uradio povodom evropskog predloga, Vučić je kazao da je predao međunarodnim predstavnicima „srpski non pejper“ o rešavanju kosovskog pitanja.

„Evo našeg odgovora na šest stranica, naš non pejper, utemeljen na međunarodnom pravu. To je predato međunarodnim predstavnicima“, rekao je Vučić i pokazao papir novinaru.

Predsednik je rekao da je Srbija spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz predloga EU o normalizaciji odnosa s Kosovom, i izneo da je evropskim liderima naglasio da Srbija neće razgovarati o međusobnom priznanju i prijemu Kosova u Ujedinjene nacije.

Vučić je objasnio da na sastancima održanim u Briselu sa zvaničnicima EU i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem „nije čuo ništa što mu je prijalo“ i da „nema šanse“ da se tu bilo šta promeni.

„Čudi me kako se svi pravite naivni, pa ne znate da se Francuska, Nemačka i Amerika zalažu za nezavisno Kosovo. Nema šanse da se tu nešto promeni“, kazao je Vučić za RTS.

On je rekao da mora da se napravi implementacioni plan za Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i da će zbog toga u Beogradi i u Prištinu doći izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend