Društvo

Vučić: Uvozimo 13 odsto ukupne količine struje, za dva dana novi direktor EPS-a

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se sada uvozi oko 13-13,5 odsto od ukupno potrošene količine struje i da će za dva dana biti izabran novi vršilac dužnosti direktora EPS-a.

On je gostujući na RTS-u rekao da je mnogo novca potrošeno na uvoz struje, većim delom usled havarija EPS-a, i da vlada plaća taj uvoz.

“Mnogo je novca potrošeno. Mi plaćamo, vlada ima dobru finansijsku situaciju. Vlada stoji perfektno”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje koliko je novca potrošeno zbog havarija u energetskom sistemu od sredine decembra prošle godine.

On je rekao da ima i subjektivne odgovornosti za havarije jer nije dovoljno investirano, i da moraju da se zamene drvene bandere i brže čisti sneg da ne bi bilo prekida u dostavi struje zbog kvarova na elektromreži.

Na pitanje kako ocenjuje to što je v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić, koji je juče dao ostavku, optužio ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović da će odvesti elektroenergetski sistem u propast, Vučić je rekao da to smatra “tragedijom unutar vlasti”, a da on samo želi da se bolje radi.

“On verovatno smatra da je ona kriva za njegov odlazak, a ona da je nedovoljno stručan”, rekao je Vučić.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić obavestio je pismom premijerku Anu Brnabić o neopozivoj ostavci i stanju u EPS-u, nakon što je juče o tome prvo upoznao predsednika Aleksandra Vučića jer je, kako je rekao, i posao vršioca dužnosti direktora EPS-a, ali i politički angažman i članstvo u Srpskoj naprednoj stranci prihvatio isključivo zbog njega.

Grčić je u pismu priznao da nije bilo dovoljno investicija u tom preduzeću, da neki od planiranih projekata nisu realizovani, a neki drugi su kasnili, ali da je bilo brojnijih pozitivnih rezultata. On je rekao da preuzima odgovornost za loše rezultate, a da pozitivni nisu plod samo njegovog rada, već direktnih izvršilaca, rudara, varilaca, mehaničara, “jednom rečju radnika sa velikim slovom R”.

On je naveo niz projekata na kojima se radi i koji su planirani, ali ni jednom rečju nije objasnio ko je odgovoran za havariju u decembru prošle godine kada je u termoelektrani “Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu zaustavljena proizvodnja struje zbog blatnjavog uglja koji je ugasio gorionike.

Grčić je u pismu izneo i ono što mu, kako je rekao, leži na srcu i sugerisao Vučiću i Brnabić da “ako dozvole da elektroenergetski sistem Srbije vode ljudi poput Zorane Mihajlović, Srbija će postati šaka jada, koju svako može da pozoba”.

“Ukoliko gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast”, naveo je Grčić.

Vučić je od 17. decembra, nekoliko dana posle havarije na TENT-u, umesto Grčića kome je mandat v. d. direktora istekao pre četiri godine, izjavljivao više puta da se može smatrati da je Grčić dao ostavku, a da će se ona realizovati kad se “sistem stabilizuje”.