Društvo

Vujović: Ove godine ulažemo još više novca u projekte za čistiji vazduh

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije raspisalo je danas konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta.

Ministarka Irena Vujović pozvala je lokalne samouprave da iskoriste podršku države i kandiduju projekte, kako bi na taj način unapredili kvalitet vazduha i zemljišta u svojim sredinama.

Vujović je istakla da je ove godine obezbedjeno još više novca nego u 2021. i da je gradovima i opštinama, kroz četiri konkursa, na raspolaganju ukupno 550 miliona dinara za projekte koji doprinose boljem kvalitetu vazduha i zemljišta.

Baner Boom93 Android aplikacija

“Prošle godine smo imali dobru saradnju sa lokalnim rukovodstvom i više od 50 gradova i opština iskoristilo je podršku države da zameni kotlove u pravnim licima i domaćinstvima ili da pošumi deo teritorije. Podržali smo više od 800 domaćinstava da predju na ekološki prihvatljivije energente, a menjali smo i kotlarnice u Valjevu, Кosjeriću, Novom Pazaru i brojnim drugim lokalnim samoupravama”, kazala je ministarka.

Istakla je da je Srbija u 2021. zahvaljujući sredstvima koja su dodeljena putem javnog konkursa, bila bogatija za više od 150.000 novih sadnica.