Društvo

Vukašin Kopun: Na takmičenjima postiže uspehe iz pet predmeta (VIDEO)

Foto: S. LIsac

Foto: S. LIsac

Visoko sposobni učenici su jedinstveni pojedinci sa različitim i višestrukim talentima i interesovanjima. Neki pokazuju majstorstvo u jednom predmetu, dok se drugi ističu u više oblasti. Jedan od njih je Vukašin Kopun.  

Matematika, fizika, geografija, srpski, informatika su predmeti kojima učenik Vukašin Kopun  vlada sa lakoćom i postiže izuzetne rezultate na takmičenjima. Učenik je osmog razreda osnovne škole “Kralj Aleksandar I” u Požarevcu. Voli nauke i da istražuje, poseduje takmičarski duh.

“Osvojio sam prvo mesto iz fizike na opštinskom, prvo mesto iz matematike na opštinskom, iz informatike sam se plasirao na Republičko, iz srpskog sam bio drugi na opštinskom, kao i iz geografije. Čeka me još takmičenja, nastavljam sa radom”, kaže Vukašin.

Baner Boom93 Android aplikacija

Već u prvom razredu prijavio se na takmičenje bez nekih očekivanja. Kada je shvatio da mu to ide, nastavio je da vežba i da se ozbiljnije priprema za svako sledeće. Trenutno uči za takmičenje iz informatike. Dnevno provede po nekoliko sati za kompjuterom.

Vukašin kaže da je podrška roditelja bila veoma važna, a tu su i učitelji i nastavnici koji su uvek imali vremena da pomognu i učestvuju u pripremama. Savetuje mlađe generacije da ne treba da se stresiraju oko takmičenja, jer će im, kako kaže, trema samo loše doneti i neće moći da se skoncentrišu na zadatke. Pomaže svojim vršnjacima u školi jer želi da deli znanje.

Stanica Zekić,  nastavnica matematike kaže da, iako je prethodni period bio izuzetno težak zbog situacije sa koronom, uključujući online nastavu i česte prekide nastave, Vukašina to nije zaustavilo u njegovom radu. Osmi razred počinje sa školskim takmičenjima i maksimalnim brojem bodova, tu su i opštinska, a uskoro ide i na republičko. Čeka ga takmičenje iz fizike, a nakon toga matematike. Nastavnica priprema zadatke samo za njega, nivo zadataka je izuzetno zahtevan.

„Školski i opštinski nivo za njega nije bio problem uopšte, dok je okružno malo zahtevnije u odnosu na prva dva nivoa, ali on je vrlo radan, mnogo vežba kod kuće, jer rezultat nije moguće postići bez velikog rada. Dobije zadatke i uputstva, a  pred takmičenje imamo intenzivnije časove.“

Njegova učiteljica, Vesna Cvetković koja mu je bila podrška od prvog do četvrtog, kaže da je Vukašin pravi dragulj među ostalim učenicima, krase ga sve najlepše osobine.

Foto: privatna arhiva

Pametan, vredan, uporan, radan, znatiželjan, ali pre svega uvek vedar i nasmejan i zbog toga je i omiljen drug.”

Još od prvog razreda Vukašin pokazuje veliko interesovanje za matematiku, a učiteljica se trudila da tu njegovu znatiželju zadovolji, organizujući razne oblike dodatne nastave. Do četvrtog razreda je učestvovao na svim okružnim i opštinskim  takmičenjima iz matematike, uključujući i “Kengur bez granica” i “Misliša”.

Proglašen je za najuspešnijeg učenika mlađih razreda, od petog nastavlja da ređa uspehe i da širi svoja interesovanja. Drago mi je što je on bio moj đak i što sam bila početna stanica na putu njegovog uspeha”, kaže Cvetković.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti, Milena Milošević kaže da je Vukašin pre svega lojalan i pouzdan đak, voli izazove i bez straha se upušta u rešavanje zadatih problema. Odlukuju ga empatičnost i emotivnost i kako kaže, uvek je spreman da pomogne drugima. Spektar njegovih interesovanja je širok. Zainteresovan je za prirodne nauke, a pored toga i zainterevonost za srpski jezik čini ga svestranim,  što ga čini temeljnom i doslednom osobom koja je spremna da se suoči sa svakom vrstom izazova.

Foto: S.Lisac

“Veoma dobro se organizuje, a savladao je i veštinu upravljanja vremenom, što će mu svakako biti dragoceno u daljem napredovanju. Najznačajnija osobina je što je spreman da beskompromisno radi na sebi,  i da se pritom usavršava u svemu što je u sferi njegovog interesovanja. Vukašin će ostvariti svoje ciljeve i sjajno će se uklopiti u svako okruženje koje promoviše sticanje znanja, ali  i razvijanje tolerancije, fleksibilnosti i samopouzdanja”, ističe Milošević.

Direktor škole „Kralj ALeksandar I“, Goran Seger kaže da je u ovoj školi postoji veliki broj učenika koji osvajaju veliki broj pehara i medalja na svim Republičkim takmičenjima gde prezentuju školu  i svoje porodice, a takođe i grad Požarevac.

Foto: S.Lisac

Jedan od njih je i Vukašin Kopun. Dobro dete i lepo vaspitano, kulturno sa svim odlikama pravog i dobrog druga, omiljen među nastavnicima. Vukašin sa lakoćom izlazi na kraj sa svim predmetima. Nadam se da će u daljem školovanju tako lako da završava svoje razrede i željeni fakultet. Skromnost svih velikih umova je neka vrlina, takav je i Vukašin, jedno normalno dete.

Seger kaže da će se potruditi da do kraja Vukašinovog školovanja u ovoj školi ispune sva njegova očekivanja, te da podstaknu njegov rad i na druge učenike u postizanju tako dobrih rezultata.