Društvo

Vulin: Nijednog policajca neću da bacim NVO da ga čereče, ponižavaju i vređaju

(BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO)

(BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO)

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da će policija striktno poštovati zakon i da “neće primenjivati silu ni prema kome”, govoreći o najavljenim blokadama saobraćaja za subotu.

„Policija će striktno poštovati zakon, policija neće primenjivati silu ni prema kome. Policija vodi računa da ne bude nasilja, mi smo jedina brana nasilju i siledžijama“, rekao je Vulin u gostovanju na televiziji Pink.

Na pitanje šta da rade ljudi ako u subotu ponovo budu blokirane saobraćajnice, Vulin je rekao da će građani reći da su policajci siledžije ako budu primenili sva svoja ovlašćenja.

„Ako policija bude primenjivala sva svoja ovlašćenja i snagu koju ima, onda će reći da smo siledžije, da gušimo slobodne demokratske stavove, onda će reći kako smo primenili neprimerenu silu, onda će naše policajce stavljati po internetu sa njihovim fotografijama“, kazao je Vulin.

On je naglasio da je ministar koji stoji iza svakog policajca koji je bio na protestima prošle subote i postupao u skladu sa pravilima službe i poštovao zakon.

„Nijednog policajca neću da bacim nevladinim organizacijama da ga čereče, ponižavaju i vređaju“, istakao je Vulin.

Komentarišući snimke policajca iz Beograda koji vukao ženu i prebacio je preko zaštitne ograde na autoputu, Vulin je ocenio da „ne može javnost ili bilo ko da sebi daje slobodu da odlučuje da li je neko postupao u skladu sa zakonom, ili ne“.

„Hajde onda da ukinemo sudove, da ukinemo disciplinske (mere), pa da se na Tviteru dogovorimo šta kome treba raditi i šta su pravila, a šta nisu“, rekao je Vulin.

Putevi širom Srbije bili su blokirani u subotu u znak protesta zbog donošenja Zakona o referendumu i narodnim inicijativama, kao i Zakona o eksproprijaciji. U Šapcu je došlo do incidenta kada se sa demonstrantima sukobila grupa nepoznatih osoba koja je nosila čekiće i motke, na šta policija nije reagovala i koja se, prema tvrdnjama političara i očevidaca, povukla neposredno pre dolaska te grupe.