Društvo

RARIS organizovao obuku za korišćenje platforme e-Turista

Pixabay/ilustracija

Pixabay/ilustracija

<div class="post-intro-content content font-medium"> Кako bi turističkim radnicima i ugostiteljima iz regiona omogućio lakšu upotrebu digitalne platforme e-Turista, Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) organizovala je obuku za korišćenje ove digitalne platforme. </div>

Platforma e-Turista je kao novi Centralni informacioni sistem u oblasti turizma i ugostiteljstva, pokrenuta sa ciljem da se olakša registracija, kategorizacija i poslovanje pružaocima turističkih usluga, a gostima da se omogući garancija kvaliteta usluga, čulo se na obuci održanoj u Zaječaru.

Predavač na obuci, Marija Jovanović, kao dodatnu prednost portala e-Turista navodi da je besplatan i za korisnike i za institucije.

-Portal će doprineti i smanjenju sive ekonomije, jer će svi turisti biti prijavljeni. Pomoćiće takođe, da se stekne bolji statistički uvid u posećenost određenih regiona, kao i turističkih objekata – rekla je Marija Jovanović.

Prema rečima projekt menadžera RARIS-a ovaj portal omogućava kompletnu digitalizaciju procesa registracije i kategorizacije turističkih objekata, bez odlaska u institucije i čekanja u redovima.

-Zahtev se podnese preko portala, komisija zakaže izlazak na teren i rešenje se dobija elektronskim putem, preko portala – kaže Milovanović.
Među polaznicima obuke bila je hotelska recepcionerka Valentina Micić, čije je iskustvo da je upotreba portala e-Turista znatno olakšalo evidenciju gostiju i osavremenilo rad.

Obuku za korišćenje digitalne platforme e-Turista, kao deo obuka u turizmu, podržao je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju EU i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.