Društvo

Za privredu struja po istoj ceni do kraja avgusta

Privreda Srbije može da bude spokojna do kraja avgusta jer je vlada Srbije danas preporučila Elektroprivredi Srbije (EPS) da zadrži važeće cene od 75 evra po megavatsatu (MWh) za komercijalne kupce i 97,50 evra za rezervno snabdevanje do 31. avgusta ove godine.

Te cene su formirane krajem decembra prošle godine, nakon višestrukog poskupljenja električne energije na svetskim berzama i važe od 1. januara do kraja juna, a sada je vlada preporučila da se taj rok produži do 31. avgusta. Kada su formirane te cene, za mnoge privrednike u Srbiji su značile poskupljenje i više od 50 odsto. One nisu jedinstvene, već ih preduzeća ugovaraju sa EPS-om.

Lider za energetiku i resurse za region jugoistočne Evrope u Dilojtu Željko Marković rekao je za Betu da će preporuka o zadržavanju istih cena biti u EPS-u prihvaćena, a to znači da struja neće poskupeti i da neće biti novca za nove investucije u toj kompaniji.

Baner Boom93 Android aplikacija

„EPS je sada skoro jedini snabdevač privrede i gradjana strujom u Srbiji jer su, zbog energetske krize drugi trgovci u nemogućnosti da je prodaju povoljnije od EPS-a i zato su privremeno obustavili poslovanje, pa će ta kompanija snabdevati sve potrošače“, rekao je Marković.

Od tih prihoda, medjutim neće, kako je rekao, biti viška za investicije, pa ostaje mogućnost da se država zaduži kako bi se gradili novi kapaciteti.

Marković je istakao da EPS sada prosečno prodaje megavat struje za oko 50 evra, a zajedno sa uvezenom strujom prosečna cena tog megavata je oko 70 evra.

Zbog toga, kako je rekao i nema novca za investicije, a osim zaduživanjem države, kako bi se one obezbedile, postoji još nekoliko načina, medju kojima je i dokapitalizacija.

„Sve te modele treba detaljno analizirati i država koja je vlasnik i vlada Srbije koja upravlja EPS-om moraju da odluče kako će finansirati neophodne nove kapacitete“, rekao je Marković.