Društvo

Za program Moja prva plata u Požarevcu prijavilo se 108 poslodavaca – traže trgovce, ugostitelje…

NSZ filijala Požarevac

NSZ filijala Požarevac

Na javni poziv Nacionalne službe za zapošljavanje u Požarevcu povodom programa „Moja prva plata“ ovoj filijali javilo se 108 poslodavaca sa teritorije grada Požarevca, rečeno je za Boom93 iz Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Požarevac.

Oni su oglasili 177 pozicija na kojima žele da angažuju ukupno 264 nezaposlena lica. Poslodavci većinom traže kandidate u oblastima informacionih tehnologija, administracije, trgovine i ugostiteljstva.

Prijavljivanje za učešće u programu i oglašavanje potrebnih radnih pozicija preko portala www.mojaprvaplata.gov.rs završeno je 22. septembra. Posle toga uslediće prijavljivanje mladih na oglašene pozicije, počevši od 3. oktobra do kraja tog meseca, a u novembru biće odabrani kandidati koji će potpisati ugovore i započeti devetomesečnu obuku.

Prema planu, u program ‘Moja prva plata’ biće uključeno 10.000 mladih ljudi ne starijih od 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva koji će se na konkretnim radnim mestima, uz podršku mentora, obučavati za konkretne poslove. Pravo učešća u programu imaju poslodavci i iz privatnog i iz javnog sektora. Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu nadoknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladi sa visokom stručnom spremom dobijati po 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Poslodavci imaju mogućnost da obavljaju proces selekcije od početka prijave kandidata.

Кonačan izbor privatnici će obaviti u prvoj polovini novembra, a poslodavci iz javnog sektora će to učiniti u drugoj polovini tog meseca. U roku od 15 dana od završetka izbora, biće objavljena lista oglašenih pozicija u firmama, sa brojem odabranih kandidata. Poslednja faza realizacije programa podrazumeva potpisivanje trojnog ugovora između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata. Tokom decembra, a najkasnije do kraja tog meseca počeće praksa.

Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radnog iskustva da kod poslodavca steknu praktičnu veštinu kako bi povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Poslodavcima, pak, ovo je prilika da uz podršku, dođu do kvalitetnog i obrazovanog kadra.

U prethodnoj fazi u Požarevcu u ovom programu učestvovalo 49 mladih

Po Javnom pozivu iz 2021. godine, sa teritorije grada Požarevca, interesovanje je iskazao za Program „Moja prva plata“, 91 poslodavac za 130 radnih pozicija i 201 nezaposleno lice.

„Od ovog broja je u 2021. godini u Programu „Moja prva plata“ na teritoriji grada Požarevca učestvovalo je 43 poslodavaca. Potpisano je 49 ugovora i osposobljavalo se za određene poslove 49 lica“, rečeno je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje filijala Požarevac.