Društvo Ekonomija

Za uvoz nedostajućih količina električne energije EPS će morati da plati između jedne i 1,5 milijade evra

Foto: Envato elements
Za uvoz nedostajućih količina električne energije tokom zimske sezone Elektroprivreda Srbije će morati da plati između jedne i 1,5 milijade evra, a vlasnik tog preduzeća, Vlada Srbije još uvek razmatra na koji način doći do tih pozamašnih novčanih sredstava, saznaje Demostat u dobro obaveštenim izvorima.

Podsećanja radi, naš portal je nedavno pisao o tome da će EPS zbog manjkova u proizvodnji električne energije morati da obezbedi sredstva za uvoz struje kao i da će tokom leta nadležni odobriti povećanje njene cene za domaćinstva i privredu.

Naime, zbog nedovoljno kvalitetnog uglja na kopovima Rudarskog basena “Kolubara”, havarija koje su EPS zadesile krajem prošle i početkom ove godine i niske proizvodnje struje u hidroelektranama usled suše, eksperti predviđaju da će tom preduzeću za snabdevanje potrošača u zemlji nedostajati čak 2,2 milijarde kilovat sati električne energije.

Tokom ovog leta, elektroenergetski sistem Srbije suočio se sa najnižim dotokom vode u poslednjih desetak godina. Tako je, tokom juna i jula dotok praktično bio prepolovljen. U Hidroelektranama “Đerdap”, koje u uobičajenim uslovima pokrivaju četvrtinu potrošnje struje u Srbiji, sredinom avgusta situacija se dodatno pogoršala zbog toga što je pristizalo samo 2.000 kubika vode u sekundi, što je radi ilustracije tri puta manje od junskog višegodišnjeg proseka.

Nadležni ističu da će, kada je reč o HE “Đerdap”, zbog hidrološke situacije ova godina biti slabija po pitanju proizvodnje, odnosno da se očekuje da će ona u odnosu na prosek biti manja za oko 30 odsto. Treba naglasiti i da su akumulacije u sistemu drinsko-limskih hidroelektrana poluprazne, a one daju do 12 odsto struje. Pre dvadesetak dana, proizvodnja u tim hidroelektranama je za trećinu bila manja od one predviđene planom.

Takva situacija je uzrokovala da je EPS već sad prinuđen da uvozi struju i to u znatno većoj količini nego što je uobičajeno za letnji periodu, a to je u proseku oko 200 megavata po satu. Približavamo se kraju leta i početku grejne sezone, koja počinje 15. oktobra ove a završava se 15.marta sledeće godine, kada će potrošnja struje znatno porasti.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend