Društvo

Zaboravljene subvencije mamama?

FOTO: Pixabay/Ilustracija
Više od mesec dana je prošlo otkako je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević najavila da će mame odbijene za subvenciju za prvi stan, iz razloga što su već potpisale kupoprodajni ugovor, ipak dobiti novac.

Ona je 4. avgusta izjavila da će se u narednom periodu „raditi na pronalaženju pravnog osnova da sve one majke koje su u momentu rođenja deteta ispunjavale sve uslove za subvenciju i dobiju finansijsku podršku države koja im je obećana“. Od tada do sada – ništa se nije promenilo. Majke sa kojima smo razgovarali su rekle da, po pitanju subvencija, nemaju novih informacija. Jedna od njih, Katarina Jelisavčić Marković je u međuvremenu podnela tužbu Upravnom sudu, dok je Zaštitnik građana, postupajući po njenoj pritužbi, odlučio da pokrene ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad.

„Niko nas nije zvao proteklih mesec dana… Niti nas zovu, niti se šta dešava… Nemaju inofrmacije ni u gradskoj upravi… Kad zovemo ministarstvo, koga god dobijemo kažu da nisu nadležni…Verovatno čekaju da se oformi nova vlada“.

Ovim rečima četiri mame o kojima je portal N1 ranije pisao, opisuju šta se promenilo po pitanju njihovih prava na subvencije za prvi stan. Sve četiri su, podsetimo, bez subvencije ostale (iako su ispunjavale sve uslove), samo iz jednog razloga – potpisale su kupoprodajni ugovor za stan neposredno pre nego što su predale zahteve za subvencije. Tim potpisom one pred državnom komisijom, koja odlučuje o dodeli novca – imaju nekretninu u vlasništvu, čime su automatski izgubile osnovni uslov i pravo na subvenciju.

Državna uredba koja propisuje uslove za ovu državnu pomoć kaže – dostavlja se predugovor, a ne ugovor o kupoprodaji.

Međutim, ta ista uredba ne uzima u obzir rokove potrebne za realizaciju stambenog kredita, niti rokove iz predugovora, jer – nijedan investitor neće večno da čeka na kreditnog kupca i njegovu subvenciju, kada stan može da proda za keš.

Pogotovo kada se na rešenje komisije čeka i više meseci.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Pa recimo ovako, tražio sam stan u Beogradu i otišao u agenciju. U jednom momentu službenik konstatuje šta vi niste keš kupac. Izvinite ali za vas je najboljhe da odete kod nekog drugog. I tako ja prodjo sa mojim kreditom za stan.

%d bloggers like this:
Send this to a friend