Društvo

Zabranjen izvoz drveta za pelet: Koje su trenutne cene ovog energenta u Požarevcu?

FOTO: Elements Envato ilustracija

FOTO: Elements Envato ilustracija

Vlada Srbije usvojila je odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju. Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta

Privremena zabrana izvoza ograničena je na 60 dana.

Članovi vlade doneli su odluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

Baner Boom93 Android aplikacija

Ova odluka doneta je u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i njenu tendencijuu daljeg rasta koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

Tona peleta u Požarevcu i do 320 evra

Cene peleta već sada rastu. Tako je u veleprodaji jedna tona oko 240 evra, dok cena koju građani Požarevca plaćaju iznosi 320 evra, ali i preko toga – iako nas od grejne sezone dele gotovo dva godišnja doba.

Boom93 je nedavno istraživao, da li će sa završetkom grejne sezone i cene peleta početi da padaju budući da su prošlu sezonu obeležile najviše cene ove vrste ogreva od kako se proizvodi.

Podsetimo, cena peleta po toni na stovarištima u Požarevcu se kreće od 32.900 do 37.330 dinara, odnsono oko 320 evra, ukoliko ga ima u prodaji.

Poređenja radi, krajem septembra tona peleta je koštala od 26.500 do 27.000 dinara po toni, dok je van sezone prošle godine za istu količinu bilo potrebno izvojiti oko 21.000 dinara.

Kao savet građanima koji su uveli grejanje na pelet, svi proizvođači napominju da je pelet najbolje kupiti van sezone, u leto kada je cena najpovoljnija, a u odnosu na sadašnju niža i do 70 odsto, mada se sada već postavlja pitanje kolika će biti cena po toni i van sezone.