Društvo

Žagubica razvija agro-turizam na teritoriji naselja Bliznak

selo kuće
FOTO: Pixabay/Ilustracija
U Opžtini Žagubica trenutno se radi na izradi i usvajanju Plana detaljne regulacije agro-turističkog kompleksa „Bela reka“ na području ove opštine.

Površina obuvaćena planom je oko 532 hektara, a nalazi se na zapadnom jugozapadnom delu opštine u rejonu naselja Bliznak.

Kako se navodi u predlogu PDR-a koji je na ranom javnom uvidu, na teritoriji naselja Bliznak postoje veoma povoljni uslovi za razvoj određenih poljoprivrednih grana, posebno stočarstva.

Cilj izrade ovog Plana je pre svega stvaranje uslova za razvoj agroturizma u kojem domaćini nude boravak na vlastitom poljoprivrednom objektu (farmi) te gostima omogućuju direktno učešće u svim poslovima, a koji se odnose na brigu o životinjama i biljkama, sadnju, berbu i žetvu hrane koja je specifična za to područje (borovnice ili drugo voće, kukuruz, pšenica…).

U okviru obuhvata Plana već postoje izgrađeni objekti farme koza i krava, objekti za preradu mleka, objekat upravne zgrade farme, objekat za smeštaj radnika, par izgrađenih kuća za smeštaj turista. Takođe, tu su i zasađena polja borovnice, velike površine za ispašu stoke, kao i šumske površine.

Projekat “Braničevo reporter – Žagubica”, a čiji je deo i ovaj tekst, podržava Opština Žagubica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend