Društvo

Zahtevi i inicijative za izbore u mesnim zajednicama

Udruženje „Kličevački idol“ pozvalo je predsednika Skupštine Požarevca i izvršnu vlast u gradu da omoguće meštanima Kličevca izbor, kako navode, legitimnih predstavnika u mesnoj zajednici. Ovo nije prvi zahtev za održavanje izbora u mesnim zajednicama u poslednje tri sedmice, a prethodili su mu peticija građana u istom selu i amandman odborničke grupe „Dosta je bilo-Most“ u lokalnoj skupštini.
ilustracija: Pixabay

U otvorenom pismu koje je udruženje poslalo zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Požarevcu navedeno je da su izbori u mesnoj zajednici održani još 2013.godine i da je nakon isteka mandata u dva navrata produžavan  mandat Savetu ovog organa.

Piše da su nakon toga gradsko veće i prethodni gradonačelnik Bane Spasović nelegitimno i nelegalno produžili mandat Savetu.

„Savet mesne zajednice Kličevac već 8 godina postoji u sastavu koji je samovoljno i proizvoljno menjan i biran dekretom lokalne vlasti, bez neposrednih i slobodnih izbora čime su flagrantno prekršena Ustavom zajamčena prava i zakonom regulisana izborna procedura“.

U dopisu se navodi i da je njihovom zahtevu prethodila peticija 178 meštana Kličevca, 11.septembra ,  koja nije dala bilo kakve rezultate jer nije bilo odgovora, niti su preduzete bilo kakve inicijative.

S druge strane odgovor je dobila odbornička grupa „DJB-Most“ u skupštini Požarevca. Oni su na poslednjoj sednici, 15.septembra podneli amandman  u kome navode da je potrebno raspisati izbore za Savete mesnih zajednica na teritoriji Grada Požarevca jer je mandat postojećih istekao pre dve godine.

Međutim, skupština se o ovom amandmanu nije izjašnjavala jer, kako je to na sednici obrazložio predsednik parlamenta, Predrag Mijatović, nije u skladu sa odredbama Poslovnika skupštine grada.

„Osećam odgovornost da treba da vas upoznam da pre raspisivanja izbora za Savete mesnih zajednica neophodno je da se donese Odluka o mesnim zajednicama na teritoriji Grada Požarevca. Zatim, pojedinačni Statuti za svaku mesnu zajednicu, pa tek nakon toga ja kao predsednik skupštine da raspišem izbore“, rekao je između ostalog Mijatović.

Prethodne dve godine na situaciju u mesnim zajednicama ukazivao je pokret „Iskorak“ čiji su predstavnici prozivali odgovorne u gradskoj vlasti za kršenje više zakona kojima je regulisano funkcionisanje mesnih zajednica u gradu.

Tadašnji gradonačelnik Bane Spasović je jednom prilikom 2018.godine Boom 93 rekao da „Iskorak“ slobodno može da se žali sudu ukoliko smatra da su prekoračene ingerencije, kao i da bi Odluka o mesnim zajednicama najpre trebalo da uskladi sa Zakonom o lokalnoj samoupravi čije su izmene tada bile u najavi.

Međutim, iako je zakon usvojen pre dve godine, predlog  nove odluke o mesnim zajednicama nije se do danas našao  na dnevnom redu skupštine.

Prema odluci koja je stavljena van snage 2017.godine, u Požarevcu (izuzete kostolačke) je bilo 12 gradskih i 19 seoskih mesnih zajednica.

Ovim oblikom mesne samouprave lokalno stanovništvo desenijama unazad zadovoljavalo je svoje potrebe i interese, između ostalog i kroz zborove građana, javne rasprave, ankete i inicijative. U mesnim zajednicama izjašnjavalo se  o pitanjima od značaja za grad i građane u određenoj teritorijalnoj jedinici, a koja se tiču urbanističkih planova, komunalnog razvoja, javne higijene, zelenih površina, zaštite i odbrane od elementarnih nepogoda, te društvene brige o različitim socijalnim kategorijama stanovništva, obrazovanja, ali i uvođenja samodoprinosa za unapređenje kvaliteta života u zajednici.

Od maja 2019.godine sekretari mesnih zajednica su iz kancelarija premešteni u uslužni centar gradske uprave. Tada je to ocenjeno kao potez koji doprinosi građanima da na brži i jednostavniji način da završe svoje poslove i ostvare bolju komunikaciju sa Savetom.

Iako do sada u javnosti nije bilo vidljivih pomaka u regulisanju statusa mesnih zajednica koji prethode raspisivanju izbora, u prvoj polovini godine nisu izostala ulaganja iz gradskog budžeta u opremanje kancelarija mesnih zajednica u gradu i okolnim selima. Tako su, recimo,  iz budžetske rezerve po zahtevima više mesnih zajednica izdvojena sredstva za nabavku administrativnog materijala i novih stolova i stolica.

ilustracija: Pixabay

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend