Društvo

Zahtevi za odbijenice za upis u privatne vrtiće počinju od 11. jula, šta je potrebno?

Foto: S. Lisac
Od ponedeljka, 11. jula roditelji čija deca nisu prošla upis u državne vrtiće mogu podneti zahtev za odbijenice sa kojima će moći da zaključe ugovor sa nekim od privatnih vrtića koje subvencioniše Grad Požarevac. Kako bi roditelj mogao da upiše dete, najpre iz predškolske ustanove treba da preuzme odbijenicu ili potvrdu sa kojom odlazi u predškolsku ustanovu koju Grad subvencioniše i tamo zaključi ugovor o boravku deteta.

Roditelji najpre moraju da popune zahtev za odbijenicu u upravi predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“. Direktorka ove ustanove potpisuje odbijenicu koju roditelji mogu preuzeti nakon razmatranja zahteva.

Odbijenica koju dete dobije prvi put, a ne prođe u državnom vrtiću važi i za ubuduće, tako da roditelji ne moraju svake godine da traže odbijenicu ukoliko ponovo ne prodju u državnom vrtiću.

Odbijenica je potvrda da dete nije upisano u državni vrtić, a kojom roditelji mogu da upišu dete u neki od privatnih vrtića koje subvencioniše Grad Požarevac. Roditelji plaćaju privatni po istoj ceni od 3800 dinara, a lokalna samouprava subvencioniše ostatak od 80 % odnosno 15.200 dinara.

Oko 320 dece iz Požarevca, Kostolca i Lučice  primljeno je u državne vrtiće, dok je 173 ostalo ispod crte. Trenutno u Požarevcu postoje četiri verifikovane privatne predškolske ustanove koje upisuju decu sa odbijenicama. “Zdravo dete”, “Liliput 012”, „Sova” i “Blue Bunny”.

Gradonačelnik, Saša Pavlović je prilikom obilaska jedne od privatne predškolske ustanove sa subvencijama rekao da je za privatne vrtiće izdvojeno preko 37 miliona dinara subvencija.

Roditelji sami biraju jedan od četiri privatna vrtića na osnovu lokacije, usluge ili sadržaja koje obdanište može da ponudi, broja dece u grupama, obrazovnog programa odnosno potrebama dece.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend