Društvo

Zakon o radnoj praksi prvi put u pravnom sistemu Srbije

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

U Srbiji je stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine konstantno veća od stope zaposlenosti. U toku prošle godine iznosila je 26,6 odsto, dok je procentni nivo zaposlenosti mladih bio 20,8, piše u obrazloženju nacrta zakona o radnoj praksi, o kojem će do 23. decembra biti reči na javnim raspravama širom Srbije.

Kreatori ovog zakona podsećaju da mlade u našoj zemlji karakteriše relativno nizak nivo aktivnosti na tržištu rada, pri čemu je svega 28,3 odsto njih bilo aktivno u prošloj godini. U nacrtu se skreće pažnja i na to da mladi zaostaju za svojim vršnjacima u Evropskoj uniji, za oko 10 procentnih poena, a to znači da su nivo aktivnosti i zaposlenosti kod ove grupe građana niži, a stopa nezaposlenosti viša u odnosu na mlade Evropljane, pokazuju podaci Evrostata. To su, kako obrazlažu nadležni, samo neki od razloga zbog kojih se ovaj zakon prvi put uvodi u pravni sistem Srbije, a cilj je povećavanje šansi da mladi bude pozvani na intervju za posao i dobiju zaposlenje u kraćem roku.

Baner Boom93 Android aplikacijaMinistarstvo za rad je za sada objavilo tekst nacrta zakona o radnoj praksi, a dokument između ostalog propisuje pravo na naknadu za obavljanje prakse u iznosu od najmanje dve trećine minimalne zarade, uvećane za pripadajuće doprinose i porez. Praktikant će, kako je predloženo, imati i prava iz obaveznog penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U nacrtu je definisano da je praktikant fizičko lice do 30 godina koje obavlja radnu praksu kod poslodavca kako bi stekao praktično iskustvo, specifična znanja i odgovarajuće veštine za rad u određenom zanimanju. Radnu praksu može da obavlja i nezaposleni koji ima najmanje 15 godina i koji je stekao najmanje osnovno obrazovanje, a nema radno iskustvo u zanimanju za koje obavlja radnu praksu, nezavisno od toga da li je prijavljen na evidenciji za nezaposlene. Radno vreme praktikanta ne može da bude duže od 40 sati nedeljno.

Više informacija možete pročitati OVDE.