Društvo

Zaštitnik: REM da ubuduće postupa po zakonu i izriče adekvatne kazne medijima

Foto: Boom93/MMV
Zaštitnik građana saopštio je da traži od Regulatornog tela za elektronske medije da u budućem radu postupa u skladu sa zakonom i da pružaocima medijskih usluga izriče adekvatne kazne uvek kada utvrdi da su načinili propuste i emitovali neprimereni sadržaj.

Zaštitnik građana je prošle godine, po sopstvenoj inicijativi, nakon saznanja da su u Jutarnjem programu televizije Hepi tumačeni horoskopi učitelja glume i jedne glumice koja je u januaru 2021. godine podnela krivičnu prijavu i javno ga optužila da ju je kao učitelj u školi glume silovao kada je imala 17 godina, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Regulatornog tela za elektronske medije.

U postupku kontrole, Zaštitnik građana je utvrdio da je REM načinio propuste u radu time što nije izrekao adekvatne mere u cilju sankcionisanja televiziji Hepi zbog emitovanja spornog sadržaja i time što je obustavio postupak u vezi sa ovim sadržajem, iako je konstatovao da je emiter učinio povredu.

Kako se navodi, REM je u izjašnjenju Zaštitniku građana naveo da je doneo odluku da ne izrekne sankcije pružaocu medijske usluge, jer je prethodno televiziji Hepi već izrekao meru upozorenja za istovrsne programske sadržaje, kao i da ta televizija kasnije nije ponovila iste povrede.

U preporuci za otklanjanje nedostataka, Zaštitnik građana traži od REM da ubuduće postupa u skladu sa pozitivno-pravnim propisima i da pri odlučivanju o izveštajima u vezi sa programskim sadržajem, uvek kada utvrdi postojanje propusta, izrekne pružaocu medijske usluge adekvatne mere u cilju sankcionisanja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend