Društvo

Zašto gotovo polovina učenika iz dva odeljenja u Politehničkoj školi nije položila završni ispit ?

FOTO: Boom93 / R. Momirović
Gotovo polovina učenika iz dva odeljenja na smeru tehničar drumskog saobraćaja u Politehničkoj školi u Požarevcu nije položila maturski ispit. Jedan od roditelja kaže da su deca “pala” na maturskom iz stručnih predmeta, jer je test bio pretežak, a deca nisu bila dovoljno pripremljena od strane svojih mentora.

Učenici završne godine Politehničke škole polagali su stručne ispite i skoro polovina njih, oko 25 učenika, nije prošla.

Kako je za Boom 93 rekao roditelj učenika, svi su upoznati sa slučajem. Kažu da će uputiti žalbu, jer smatraju da škola nije dovoljno, niti na pravi način obučila učenike.

Navodno su učenici dobili mentore koji su, kažu roditelji, jako slabo radili sa učenicima. Imali su samo oko 5 obuka, što nije bilo dovoljno, a to se sad i pokazalo.

Ističu da ni u prethodne četiri godine sa decom nije rađeno dovoljno, te da je sporan taj praktični deo na kome deca prethodno nisu imala dovoljno prakse.

Veliki broj učenika je palo na ispitu iz stručnih predmeta, a završili su školu sa pozitivnim ocenama. Planirali su da upišu fakultete, sad ne mogu da dobiju svedočanstvo, niti diplomu. Njima propada cela godina, kaže roditelj učenika i dodaje da se planira podnošenje žalbe školi i razgovor sa direktorom.

Boom 93 je kontaktirao direktora Politehničke škole, Darka Radovanovića koji je potvrdio da jedan broj učenika nije položio.

Ovo je prvi put da je organizovan ispit na nivou Ministarstva prosvete. Do sada su škole same organizovale ispite, ali od ove godine je to kao mala matura u osnovnim školama. Ministarstvo sastavlja testove i ključeve za pregledanje testova, tako da škola sprovodi  ispit koji formira ministarstvo. Taj ispit je očigledno bio malo teži nego što su učenici očekivali. Jeste jedan broj učenika više nego prethodnih godina palo na maturi. Veći broj nego uobičajeno.

Radovanović je naveo da roditelji imaju pravo žalbe, te da postoji prvostepena i drugostepena komisija koja će postupiti po žalbama. Za sada je školi stigla jedna, Imaju 24 sata rok za primedbe,  od dana objavljivanja rezultata koji su stigli juče u 14 sati.

Dodao je je da je obuka za učenike drumskog saobraćaja sprovedena prema pravilnicima i prema zakonu i svemu onome što je propisalo MInistarstvo. I to nije ništa sporno, zaključio je Radovanović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • A druga polovina položila, oni su verovatno genijalni, položili bez učenja ili na sreću

  • Ista situacija je i u Tehničkoj školi u Kostolcu. Čitave školske godine ne dobijaju pojedine udžbenike i profesori sa njima slabo ili uopšte ne rade.

%d bloggers like this:
Send this to a friend