Društvo

Zašto Grad ne učestvuje u projektu „Sport u škole“?

Preko 150 škola u Srbiji učestvuje u projektu “Sport u škole”. Iz Požarevca nije uključena nijedna.

Savez za školski sport Srbije od 2012. godine sprovodi projekat “Sport u škole”. Osnovni cilj programa „Sport u škole” je da se u sistem školskog sporta i fizičkog vežbanja uključi što veći broj dece uzrasta od 6 do 11 godina, koja bi pod nadzorom profesora sporta, učestvovala u razvojnom programu, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, pod punom podrškom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a sprovodi ga Savez za školski sport Srbije. 

Po istraživanjima, samo polovina učenika osnovnih škola se bavi sportom i rekreacijom tri puta nedeljno. Od učenika koji se bave fizičkom aktivnošću, oko 40% njih to radi u sportskim klubovima, što predstavlja udar na roditeljski budžet.

Program projekta “Sport u škole” potpuno je besplatan i dostupan svima. Na taj način deca postaju potencijalna baza za brojne sportove jer doživlјavaju prvo i pravovremeno usmeravanje ka sportu. Posebno je namenjen deci sa povećanom telesnom težinom, sa lošim držanjem tela i izraženim deformitetima. Program se radi se u saradnji sa lokalnim samoupravama i do sada je uključeno 157 škola u Srbiji.

Nije jasno zašto nijedna škola iz Požarevca ne sprovodi ovaj besplatan program.

Na pitanje da li će Grad Požarevac omogućiti deci besplatan sportski program, gradonačelnik Saša Pavlović je rekao da se planiraju neke manje aktivnosti po školama.

Na aktivu direktora se rodila ideja da polako vraćamo sportske terene u redovnu upotrebu, da otvorimo nove terene. Ako je potrebno Grad će finansirati svaki vid aktivnosti i po školama, a naravno i po klubovima.  Cilj nam je da kroz popularizaciju i sporta i zdravog bavljenja sportom približimo deci  sport”, kaže Pavlović.

Da li će lokalna samouprava u međuvremenu uključiti neke osnovne škole u razvojni program projekta „Sport u škole“, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, videće se u narednom periodu.

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Zasto? Zato sto imate sijaset privatnih skola i skolica koji gratis koriste iste te sale u skolama i obicno su vlasnici tih skola i skolica nastavnici i profersori fizickog vaspitanja kao sto znamo. Jednostavan odgovor.

  • Upravo zato što je čovek koji je zadužen za školski sport (Prof. Ćira) u penziji i gleda sebi da namakne nešto, a ne deci.

%d bloggers like this:
Send this to a friend