Društvo Ekološka Patrola

Zašto građani u Požarevcu ne sortiraju otpad, a imaju uslove za to?

FOTO: Boom93/A.Stojanović
Odgovoran odnos prema prirodi, odgovorno trošenje vode i energije, odlaganje i razvrstavanje otpada, kao i ograničeno emitovanje štetnih materija su neki od faktora koji utiču na čovekovu ekološku kulturu. Globalno narušavanje prirodne sredine je očigledno i to je ono na šta pojedinac ne može da utiče, ali ono što može je da „krene od sebe“ i da da svoj minimalni doprinos očuvanju onoga što ga okružuje. Da li je za nedostatak ekološke kuluture odgovorna neinformisanost i nedovoljna svest o tome ili ljudi jednostavno ne cene prirodu?

Ukoliko se otpad odloži u kontejnere, završiće na nekoj od regularnih deponija. Divlje deponije su mesta na kojima se otpad odlaže neregularno. Nažalost, takve deponije najčešće nastaju u šumama i pored reka, tu gde zapravo ekologija i počinje, pa se tako stvara “začaran krug”. Nažalost, mnogi pojedinci jesu u mogućnosti da otpad odlože na regularno mesto, ali to se u mnogim slučajevima ne događa.

Organski otpad je biorazgradiv i ne zahteva specijalan tretman, dok se neorganski može razvrstati na papir, metal i plastiku. U Požarevcu se sav ovakav otpad može razvrstan odlagati.

Neki od kontejnera za plastičnu ambalažu se nalaze u sledećem ulicama: Braničevska, Deligradska, Sinđelićeva, Svetosavska, Radomira Milenića Rusa, Hajduk Veljkova, Jovana Šerbanovića, Njegoševa, Ljubovijska, Kninska, Sitnička, 15. oktobra, Takovska, Dunavska, Brastva i jedinstva i Bojane Prvulović. Vrlo često se može videti slika odloženih plastičnih flaša u kontejnere tik do onih namenjenih za to, iako u njima ima dovoljno mesta.

Papir i hartija se mogu odlagati na parkingu u Sinđelićevoj ulici i na početku ulice Šeste ličke divizije. Metalni otpad se može predati (prodati) skladištima sekundarnih sirovina koja takođe postoje u gradu.

Značaj recikliranja je, osim u očuvanju životne sredine, i u očuvanju resursa za naredne generacije, kao i rasterećenju prostora za otpad. Isto tako, za proizvodnju nije potrebno kosrititi sirove materijale, što više košta i zagađuje prirodu nego reciklirani materijali. Najveći značaj reciklaže je očuvanje ljudskog zdravlja i očuvanje i ušteda onoga čega na svetu sve više nedostaje, a to su voda i energija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Zato sto kontejnere sa plasticnom ambalazom prazne fizicka lica (sekundarci), prevrcu ih i onda pune ogromne dzakove na biciklima ili kolima, a ne prazne ih JP Komunalne sluzbe. U prevodu mnogi bacaju plastican otpad u obicne kontejnere jer ne zele da nekome ko za to nije registrovan pune dzep.

    • Ne verujem da je ovo razlog, barem ne glavni razlog. Mislim da je nedostatak kulture na prvom mestu. Mene lično ne zanima toliko ko će da prihoduje od te plastike, naročito što tu i nema nešto puno para, najviše me zanima da te flaše ne završe na deponiji ili u rekama. Ako neko usput zaradi neki dinar za preživljavanje, pa tim bolje. Grad neće propasti zbog toliko novca. Veći problem je uvođenje kulture reciklaže.

      • A to pricas o kulturi a ne razlikujes Dz od Dj. Neka prazne na vreme oni kojima placamo iznosenje smeca.

%d bloggers like this:
Send this to a friend