Društvo

Zašto je onemogućena poseta ustanovi za odrasle i starije u Velikom Popovcu?

Foto: printscreen Youtube
Zaštitniku građana u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture nije bilo dozvoljeno da realizuje nenajavljenu posetu Ustanovi za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“ u Velikom Popovcu, po Planu poseta za 2022. godinu.

Tim odeljenja Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, predstavnica udruženja Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, kao i angažovani ekspert, lekar specijalista psihijatrije planirali su  da posete ustanovu za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“ u Velikom Popovcu. Cilj posete je trebalo da bude ispitivanje položaja korisnika usluga socijalne zaštite na domskom smeštaju, kao što su odrasle i starije osobe sa intelektualnim teškoćama, odnosno smetnjama.

Ispred ulaza u ustanovu tim  je razgovarao sa direktorom ustanove, koji je kontaktirao resorno ministarstvo i Zavod za javno zdravlje Požarevac, te je obavestio članove tima da nije moguć pristup objektima ustanove i realizacija posete, budući da se u ustanovi nalazi šest korisnika koji su pozitivni na koronu, dok su šestoro zaposlenih u kućnoj izolaciji.

Ova zabrana je izrečena iako je Zaštitnik građana u obavljanju poslova NPM-a obavestio Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja više puta tokom 2020. i 2021. godine da će NPM obavljati posete ustanovama socijalne zaštite domskog tipa uz puno uvažavanje svih zakonom propisanih preventivnih mera, korišćenjem pune zaštitne opreme i uz prilagođavanje svojih metoda rada novonastaloj situaciji, poštujući princip „nečinjenja štete“. Poseta nije dozvoljena iako je ministarstvu ukazano na sve obaveze koje je naša zemlja preuzela usvajanjem Zakona o ratifikaciji Opcionog protokola uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka, kao i da je zaštita lica lišenih slobode od mučenja i drugih nečovečnih ili ponižavajućih postupaka i kažnjavanja obaveza utvrđena međunarodnim pravom koja se ne može derogirati, pa ni u okolnostima pandemije i epidemije.

Na pitanje Boom 93  zašto nije omogućen pristup objektima ove ustanove, dr Goran NIkolić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Požarevac rekao je da je razlog taj što je u ustanovi bilo  pozitivnih slučajeva korone.

Ne može da ulazi niko sa strane. Tog dana su me pozvali glavna sestra i direktor ustanove za odrasle i starije i rekli da imaju nenajavljenu posetu, te pitali da li može da se obavi poseta pomenutog tima Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture. Ne možemo garantovati da neće neko od njih uneti virus. Nije to bila nekakva zabrana, već samo u smislu prekida širenja infekcije, pogotovo što se radi o populaciji osetljive kategorije, za koju je potrebna posebna nega, lečenje i izolacija. Starački domovi, domovi za ometene u razvoju su ustanove na koje treba da se posveti posebna pažnja.“

Zaštitnik građana podsetio je i izveštaju da u obavljanju poslova Nacionalni mehanizam za prevenciju torture nesmetano obavlja posete svim mestima i ustanovama u kojima se nalaze ili se mogu nalaziti lica lišena slobode, te da onemogućavanje ostvarivanja mandata u ustanovama socijalne zaštite predstavlja kršenje zakonskih propisa, međunarodnih standarda, obaveze saradnje organa uprave sa Zaštitnikom građana i za posledicu ima nemogućnost kontrole poštovanja osnovnih prava lica koja se nalaze u ustanovama socijalne zaštite i odvraćanja državnih organa i službenih lica od postupanja koje bi moglo imati karakter zlostavljanja.

 

 

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend