Društvo

Zašto je promenjen grb Požarevca?

Foto: R. Momirović
Sadašnji grb Grada Požarevca bio je u upotrebi od 1966. do 2001. godine. Na narandžastoj podlozi predstavljeni su smeđom bojom stilizovani mač, Kličevački idol i grana masline, ispod kojih se nalaze tri horizontalne linije koje simbolizuju tri reke na koje izlazi opština, Veliku Moravu, Mlavu i Dunav. Ovaj grb je jedno vreme bio zamenjen novim, da bi kasnije bio vraćen i  danas predstavlja simbol Grada Požarevca.

Arheolog, Dragan Jacanović iz Narodnog muzeja u Požarevcu objašnjava za Boom 93 da je važeći grb Grada Požarevca, odnosno stari grb radio akademski vajar, Nebojša Mitrić i koji se sastoji iz svega nekoliko ključnih i suštinskih simbola Požarevca.

To je kličevački idol kao najlepša, najveća i najstarija statua bronzanog doba, koja predstavlja boga Sunca i boga lepote, Apolona, najlepšeg od svih bogova u antičkom svetu. Njega je Nebojša Mitrić stavio na centralno mesto, tamo gde i zaslužuje. Tu je i simbol mira, pavlova grana, jer Požarevac je 1717. godine postao grad mira, kada je u njemu okončan višedecenijski rat između tada najveće svetske sile, austrijske i otomanske carevine. Slučaj je hteo da se to dogodi baš u Požarevcu.

Jacanović kaže da je simbole sa grba, njegov autor spojio u jednu jasnu, skladnu celinu bez ikakvih drugih ideoloških obeležja.

Početkom 2000. godine nekome je zasmetao taj grb i hteo je da napravi nešto novo, podseća Jacanović i kaže da simbolika novog grba nije imala dodirnih tačaka sa Požarevcem. Tu je oslikan crni konj sa isplaženim jezikom sa polomljenim repom, zlatnim kopitama, crni bik sa zlatnim rogovima i kopitama koji su propeti iznad jednog štita.

Predstavljena je kula u obliku krune, a Požarevac nikada nije imao ni kule, ni veliko zidano utvrđenje.

Novi grb nije naišao na odobravanje i bio je sklon kritikama, te je reagovao i  Miroslav Arsić, akademski slikar i grafičar iz Požarevca koji je tada za nedeljnik NIN rekao da svaki grad ima svoju dušu, koja bi trebalo da se ogleda u njegovim zvaničnim simbolima, a da požarevački grb baš to nema.

Grb više liči na strip nego na obeležja jednog grada. Treba ga korigovati, dovesti u ravnotežu i likovno – grafičku jednostavnost. Stilizacija dva ključna simbola: bika i konja ne nose osnovne karakteristike tih životinja, a dva barjaka su nezgrapno i ružno naružila baroknu formu simbola ispred njih, objasnio je Arsić za NIN.

Dragan Jacanović je podsetio da novi grb nije dugo trajao, jer je vraćen stari, kao deo tradicije. 

„Predstavlja jednu jasnu poruku da ništa ne počinje od nas, da vrednosti koje su vanvremenske, koje nisu vezane ni za jednu politiku, nego za sam grad i ljude koji vekovima žive na ovim prostorima.“

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Dobro napisano g-đice Lisac,ali… izuzetno loš i nestručan sagovornik!

  Formiranje grba određene države, pokrajine,grada,porodice,…vrši se po pravilima HERALDIKE,a ne uz pomoć nekakvih umetnika!
  Po pravilima HERALDIKE postoje tačna značenja svakog simbola,boje,…svega na grbu! Po pravilima HERALDIKE se tačno zna ko može,koji simbol da koristi,a ko ne može!

  Grad Požarevac i ceo Braničevski okrug ima tačno određene heraldičke simbole,pore toga,heraldička simbolika Požarevca je definisana pre više od 10 000 godina,ali…to nikoga ne interesuje,bitno je da se pričaju nosensi i neistine!?!

  Kada jednoga dana na vlast dođu pametne i stvarno obrazovane osobe,tek onda će Požarevac dobiti svoj grb,do tada ludilo,glupost i kriminal!!!
  Kakistokratija i Kleptokratija (vlast najlošijih osoba i lopova)!

 • Bravo za komentar M.Glosica!
  Bravo za komentar M.Glisica .Autor grba je Gospodin Dragomir Acovic arhitekta ,heraldicar clan Krunskog veca predsednik Krunskog saveta pocasni predsednik srpskog drustva za heraldiku pa gospodjica Lisac neka ga pozove da bi dobila sve potrebne informacije i obavesti javnost

%d bloggers like this:
Send this to a friend