Društvo

Ko je Hagi Vagi i zašto su deca poludela za ovom igračkom?

Foto: N. Stojićević
Svakih nekoliko godina pojavljuje se virusni fenomen sa sablasnom mitologijom, sa namerom da širi strahove kroz zabrinjavajuće video snimke. Sada pojedini roditelji izražavaju zabrinutost jer lik iz horor igre za preživljavanje postaje popularan na TikTok-u. Ovo svetski popularno stvorenje je iz igrice prešlo u plišanu igračku i skoro da nema deteta koje ne zna za  ovo čudovište. Stigao je i na tezge požarevačkog vašara.

Reč je o čudovištu Hagi Vagi. Hagi je izvorno lik iz horor video igre “Poppy Playtime” u kojoj igrač u prvom licu igra posetioca napuštene fabrike igračaka i beži od neprijatelja, zlih plišanih životinja.  Hagi Vagi je jedan od njih, a igra se ne preporučuje za decu mlađu od 12 godina. Uprkos tome, plišani Hagi postaje sve popularniji među decom vrtićkog uzrasta.

Plišana igračka se najpre u prodaji mogla naći i u roze i u plavoj boji, omiljena i među dečacima i devojčicama. Hagi Vagi deluje potpuno bezopasno. Iako su na njemu prikazani oštri zubi, deca ga očigledno ne doživljavaju kao čudovište. Naprotiv, kače ga oko vrata.

Pojedinim roditeljima je problem što deca mogu da pristupe pesmicama posredstvom You Tube kanala, a tamo ih čeka slatko čudovište koje poziva na ubijanje, doduše na engleskom jeziku. Mišljenje roditelja o Hagi Vagiju je podeljeno. Polemika se uglavnom vodi na društvenim mrežama. Komentari su različiti, od onih koji se zgražavaju nad ovim stvorenjem do onih kojima je ova igračka simpatična, te ne vide razlog za zabrinutost. Neke podseća na strašniju verziju teletabisa.

Pojedini su prepoznali ovu plišanu igračku kao odlično sredstvo za dobru zaradu, pa je krenula pomama za ručnim izradama Hagija Vagija koga nude i po društvenim mrežama.

Cene ove igračke kreću se u rasponu od 500 do 1600 dinara u zavisnosti od veličine. Ima ih u skoro svim bojama. Viđeni su i na vašaru u Požarevcu, a prema rečima prodavca, deca ih kupuju non stop. Do sada je, kako kaže, prodao 90% ovih igračaka.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar