Društvo

Zašto su isečene topole u Ljubičevu?

Foto: S. Vukić
Na prostoru iza Moravske lagune izvršena je sanitarna seča topola, koje su se osušile zbog narušavanja rečnog korita reke Morave, odnosno šljunkara koje se nalaze u neposrednoj blizini. Sanitarnu seču je javnom preduzeću Ljubičevo naložio nadležni šumarski inspektor. Urađen je plan sanacije i priprema terena za pošumljavanje i nakon toga treba da se izvrši sadnja sadnica bagrema.

Stefan Vukić iz Ekološke organizacije „Prijatelji Čačalice“ kaže da pošumljavanje još uvek nije urađeno, a izrazio je i zabrinutost da ukoliko se to ne uradi pre perioda vegetacije, opet će morati da se izvrši priprema terena za pošumljavanje, što uopšte nije jeftino.

Vukić navodi da su topole su uredno posečene i prodate od strane Ljubičeva, koje je kako kaže, ostvarilo  lep profit.

Foto: S.Llisac

„Iako je te plantaže podiglo JP „Srbija šume“ i njihova je greška što nisu sproveli postupak pravno imovinskih odnosa, već su to prepustili da se u katastru vodi na JP Ljubičevo, koje je to iskoristilo i naplatilo, iako dinar nisu uložili u podizanje i zaštitu i uzgoj tih topola, a to nije jeftino.“  Tvrdi da ima saznanja da se planira prenamena tog zemljišta u poljoprivredno.

„Došao sam do nekih informacija, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali direktor Ljubičeva ima nameru da za to šumsko zemljište izvrši prenamenu u poljoprivredno. Po mom mišljenju je to izuzetno pogrešan potez, jer smo mi opština koja ima tek 6% šumovitosti.“

Boom 93 kontaktirao je direktora JP „Ljubičevo“, Mirka Stojanovića koji je potvrdio da su, po nalogu šumarskog inspektora topole posečene na zemljištu od oko 20 hektara, da je izvršena priprema terena za pošumljavanje, ali da je za pošumljavanje potrebno promeniti program poslovanja, a to će biti urađeno prilikom rebalansa budžeta.

Foto:S.Lisac

„Seča topola urađena je u decembru prošle godine, u trenutku kada je već bio gotov program poslovanja, te pošumljavanje nije moglo da uđe u program.  U rebalansu 1 biće obuhvaćena promena programa poslovanja. Pošumiće se onoliko koliko je posečeno, oko 20 hektara.

Priprema zemljišta je urađena i čeka se jesen da se pošumi. Biće zasađen bagrem, drvo koje može da podnese sušu, rekao je Stojanović. Dodao je da je od otkupa posečenih topola Ljubičevo prihodovalo skoro 3,7 miliona dinara. U tu cenu uračunata je priprema terena.

Stojanović je napomenuo da plantaže topola nije podiglo JP „Srbija šume“ kako tvrdi Vukić, već da su održavane od preduzeća „Dunav Morava“, koje, kako kaže, više ne postoji.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend