Društvo

Zavod za javno zdravlje potpisao ugovor o praćenju kvaliteta vazduha

Pixabay/Ilustracija
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa predstavnicima 17 Zavoda za javno zdravlje i instituta, na osnovu kojih će im Ministarstvo dodeliti 25,5 miliona dinara za potrebe praćenja kvaliteta vazduha u 2021. godini.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Ana Jovanović  je za Boom93 pojasnila da Zavod svake godine za Ministarstvo zaštite životne sredine radi kontrolu kvaliteta vazduha na teritoriji koju pokriva, ali da se te analize tek kasnije plate, i da zavod ne dobija unapred novac za ove usluge, već ih namenski troši za uzorkovanje na terenu.

“Ministarstvo svake godine propisuje na kojim mernim mestima se vrši kontrola kvaliteta vazduha i na osnovu tog ugovora mi vršimo analize, odnosno obavljamo usluge za Ministarstvo i onda se te urađene analize fakturišu i Ministarstvo nama onda plati te analize koje smo mi uradili”, rekla je Jovanović.

Vujović je istakla da je unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan od glavnih prioriteta u ministarstvu koje vodi, a u tom smislu važnu ulogu ima državna mreža monitoringa kvaliteta vazduha.

Ona je objasnila da zavodi i instituti kontrolišu kvalitet vazduha na ukupno 37 mernih mesta, u okviru državne mreže monitoriga koja je uspostavljena Uredbom o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha. Кvalitet vazduha se kontroliše prema utvrđenom broju i rasporedu mernih mesta, obimu, vrsti i učestalosti merenja.

“Bolji kvalitet vazduha je naš krajnji cilj kojem smo potpuno posvećeni. Tu smo da podržimo naše institucije u poslu koji je za čitavo društvo izuzetno značajan. Za praćenje kvaliteta vazduha ministarstvo svake godine izdvaja sve veća sredstva, koja zavodi za javno zdravlje i instituti namenski troše za uzorkovanje na terenu, analize i pripremu izveštaja za Ministarstvo i Agenciju za zaštitu životne sredine”, rekla je ministarka Vujović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend