Društvo

Završen protest u Kostolac uslugama: Postignut delimičan dogovor sa rukovodstvom

FOTO: Slađan Savić
Sindikalne organizacije koje su prethodnih dana organizovale protest ispred upravne zgrade Preduzeća "Kostolac usluge" juče su postigle dogovor sa rukovodstvom čime je protest završen.

Na sastanku sa rukovodstvom dogovoreno je dodatnih pet posto uvećanja zarade od 1. novembra, što je sa predhodnim uvećanjem od 1. septembra, ukupno 15 posto.

Drugi, ključni zahtev koji se ticao toplog obroka za zaposlene uvećan je sa sadašnjih 50 na 150 dinara, dnevno, odnosno oko 3.300 dinara, u neto iznosu.

„Ovim je postignut delimičan i kompromisan dogovor kojim je okončan protest, koji je trajao ukupno 11 dana, ispred zgrade našeg preduzeća u Kostolcu. Sindikalna i radnička borba se nastavlja, a sve zavisi od konačne realizacije dogovorenog“, kaže Ilija Florić, predsednik sindikata “Sloga” u PD “Kostolac -Usluge” .

Protest su zajednički i sa istim ciljem organizovale tri sindikalne organizacije koje deluju u okviru ovog preduzeća: Sloga, Nezavisnost i Kostolac usluga, čiji su osnovni zahtevi bili uvećanje zarada za 20 odsto i toplog obroka.

Pored navedenog, 37 radno angažovanih po osnovu ugovora na privremeno povremenim poslovima prebačeno je u radni odnos, kao i otplata uglja sa 8 na 12 mesečnih rata.

Podršku sindikatima u protestima tokom 11 dana pružile su i kolege iz sindikalnih centrala “Sloge” i UGS “Nezavisnost”.

PD „Kostolac – Usluge“ d.o.o. bavi se pružanjem usluga fizičko-tehničkog obezbeđenja i održavanjem higijene prostorija. Osnovano je 2004. godine u Kostolcu, procesom restrukturiranja i izdvajanjem iz EPS-a i posluje sredstvima u državnoj svojini.

Podsetimo, protest sindikalnih organizacija počeo je pre 11 dana kada su sindikalni predstavnici započeli protest ispred upravne zgrade preduzeća.

Tada je Slađan Savić, predsednik sindikata Kostolac usluga, u izjavi za Boom93 rekao da su direktoru Dragoslavu Đokiću još 15. avgusta uputili zahteve koji se odnose na povećanje zarade zaposlenima za 20 odsto, povećanje toplog obroka koji je trenutno 50, na 300 dinara i prebacivanje u radni odnos radnika koji su na ugovorima o privremeno povremenim poslovima, a koji imaju minimalne plate.

Radnici koji rade po ugovoru o privremeno povremenim poslovima rade u službi higijene i primaju platu od 29.000 dinara i služba obezbeđenja koja radi za 31.000 dinara mesečno.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend