Društvo

Završen remont ugljenog sistema na Površinskom kopu „Drmno“

FOTO: Energija Kostolac
Važna je modernizacija glavnih pogona transportera B-1400 i B-1800 ugradnjom novih reduktora i rekonstrukcijom pogonskih bubnjeva, rekao je Bojan Jevtić, glavni inženjer za preventivno-plansko održavanje.

Remont ugljenog sistema na površinskom kopu „Drmno“ završen je 2. juna i počela je proizvodnja uglja za kostolačke termoelektrane.

FOTO: Bojan Jevtić/Energija Kostolac

Svi poslovi na remontu osnovne rudarske mehanizacije i opreme angažovane na PK „Drmno“ odvijaju se bez problema, uz primenu propisanih mera zaštite i bezbednosti radnika na radu. Radi se od početka aprila i do sada je završen remont četvrtog jalovinskog rudarskog sistema za otkopavanje jalovine, kao i ugljenog sistema.

Remont osnovne rudarske mehanizacije, opreme i postrojenja na ugljenom sistemu u koordinaciji sa elektranama ogranka „TE-KO Kostolac“ trajao je od početka maja do 2. juna. Ceo maj bio je rezervisan za otklanjanje uočenih nedostataka na bagerima koji rade na iskopovanju uglja, samohodnim transporterima, kao i transporterima s trakom. U isto vreme remontovana su postrojenja i oprema na drobilani, dopremi, deponiji, raspodelnom bunkeru, kao i na četiri transportera na veznom sistemu kojima se ugalj transportuje prema kostolačkim termoenergetskim kapacitetima.

„Značajna je modernizacija glavnih pogona transportera B-1400 i B-1800 ugradnjom novih reduktora i rekonstrukcijom pogonskih bubnjeva“, rekao je Bojan Jevtić, glavni inženjer za preventivno-plansko održavanje.

Posle remonta biće modernizovana tri transportera na kopu i jedan na veznom transporteru prema TE „Kostolac A“. Ostali transporteri na veznoj liniji biće modernizovani do narednog remonta, ukoliko se ukaže prilika, ili tokom naredne remontne sezone.

„Poslove na remontima obavljaju, kao i dosad, specijalizovane ekipe radnika za popravku rudarskih mašina iz PRIM-a, radnici službi održavanja kopa „Drmno“, kao i zaposleni „Kosovo Obilića“. Sve aktivnosti su završene na ugljenom sistemu i on je počeo proizvodnju. Posla je bilo mnogo, a vremena malo i uz mnogo truda poslovi su završeni u planiranom roku“, rekao je Jevtić.

Na remontu rudarske mehanizacije za iskopavanje uglja PRIM je angažovao 65 radnika, koji su bili raspoređeni na poslovima opravke tri rotorna bagera, isto toliko bandvagena i tračnih transportera.

FOTO: Dragan Milosević/Energija Kostolac

Dragan Milošević, upravnik radne jedinice Proizvodnja, remont i montaža rudarske opreme i mehanizacije, rekao je da se svaki dan radilo u režimu od sedam do 19 časova kako bi se na vreme završili planirani poslovi i stvorili uslovi da početkom juna počne proizvodnja uglja na Površinskom kopu „Drmno“.

„Imamo redovnu komunikaciju s ljudima Površinskog kopa „Drmno“, redovno se održavaju sastanci, tako da se svi izazovi zajedničkim snagama uspešno prevazilaze“, rekao je Milošević.

Posle remonta ugljenog sistema sledi remont trećeg bager – traka – odlagač sistema (BTO).

Bez problema

Imamo dobre uslove za rad. Sve mašine su grupisane na jednom platou dimenzija 200×50 metara, tako da nema praznog hoda i potpuno su iskorišćeni dizalice, rovokopači i druga mehanizacija koja je angažovana za realizaciju remontnih poslova. Radovi se dobro odvijaju – rekao je Dragan Milošević, upravnik radne jedinice Proizvodnja, remont i montaža rudarske opreme i mehanizacije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • A radnici ne mogu još uvek da dobiju ugalj ni po najnovijoj ceni, čemu onda sve to

%d bloggers like this:
Send this to a friend