Društvo

Zbog zamrzavanja cena proizvođači će poskupeti druge proizvode

Foto:Boom93/N.Stojićević/Arhivska fotografija
Produžetak uredbe kojom se zamrzavaju cene pet životnih namirnica za još 90 dana za proizvođača znači manje ili veće gubitke. Da bi ih nadoknadili, oni će povećati cene nekih drugih svojih proizvoda, a očekuje se da će posle isteka roka od 90 dana, namirnice čije su cene ograničene - biti znatno skuplje, kaže za Infobiz Radomir Spasojević, privrednik iz Bajine Bašte, član Unije poslodavaca Srbije.

„Uvek postoji opasnost da zbog administrativnih mera neko trpi. Kako nešto da proizvodite nešto što vam se ne isplati ili vas to tera u gubitak“, navodi Radomir Spasojević.

Ako je proizvod čija je cena zamrznuta dominantan u proizvodnom ciklusu, to, kako ističe, može da izazove i prestanak rada neke firme.

„To ima i domino efekat u smislu da proizvođači da bi nadoknadili ono što gube zamrznutom cenom jednog proizvoda, povećavaju cene drugih. To proizvodi kontraefekat. Takodje, i sam taj proizvod čija je cena ograničena, posle isteka važenja uredbe, poskupeće možda i više nego što bi bilo očekivano, kako bi se nadoknadili gubici“, zaključuje sagovornik Infobiza.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend