Društvo

Žene 45+ na tržištu rada: Ne pitaju šta znaš, već koliko godina imaš

FOTO: Envato elements ilustracija
Da su nezaposlene žene starije od 45 godina teže zapošljiva kategorija, prvi put je prepoznato u Zakonu i Strategiji za rodnu ravnopravnost.

Koordinatorka „Mreže za podršku ženama 45+“, Mima Perišić na pitanje šta je najveći problem sa kojim se susreću ove žene na tržištu rada odgovara kratko: „Njihove godine i stručna sprema“. Jelena Žarković, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu je istakla da je tema ženske ravnopravnosti u fokusu raznih organizacija. „Ali uprkos svemu tome, uprkos zakonodavnom okviru koji je znatno narastao, i tome što su žene u proseku bolje obrazovane nego muškarci, imaju bolje karakteristike na tržištu rada od muškaraca, stopa zaposlenosti žena je čak 15 procentnih poena niža od stope zaposlenosti muškaraca“, istakla je Žarković.

Najnoviji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje za prošlu godinu pokazuju da se apsolutni broj nezaposlenih žena smanjio, ali da se procenat žena starijih od 45 godina u ukupnom boju nezaposlenih žena na evidenciji povećao za preko dva procentna poena i sada iznosi 48 odsto.

Statistika dalje pokazuje da je gotovo 90 odsto njih sa srednjom ili nižom stručnom spremom, kao i da skoro polovina žena starijih od 45 godina (45+) čeka na posao i preko 10 godina.

„Neka istraživanja s juga Srbije pokazuju da poslodavac od dvoje kandidata istih kvalifikacija i istih sposobnosti u dve trećine slučajeva bira one mlađe od 45 godina. Od samih žena vrlo često čujemo – ne pitaju šta znaš, već koliko godina imaš“, kaže Mima Perišić.

„Manji broj žena na tržištu rada ne predstavlja gubitak samo za njih lično, već dovodi do gubitka za društvo u celini“, rekla je profesorka Jelena Žarković predstavljajući zaključke studije „Ekonomski efekti usled manjeg učešća žena na tržištu rada“.

Propuštena zarada koju žena može da stekne u slučaju zaposlenja utiče na smanjenu platežna moć u društvu, smanjenje javnih prihoda u porezima i doprinosima, kao i do povećanja javnih rashoda, jer nezaposlene žene imaju pravo na razne socijalne naknade. Zatvaranje rodnog jaza na tržištu rada povećalo bi BDP za oko 4,8 odsto. Drugim rečima, da je stopa zaposlenosti žena jednaka stopi zaposlenosti muškaraca, tj. kada bi oko 300.000 žena postalo zaposleno, društvo bi bilo na dobitku i to u iznosu od 1,8 milijardi evra, pokazali su rezultati prethodne studije iz 2019. godine.

„Mrežu za podršku ženama 45+“ čine četiri ženske organizacije: „Laris“ iz Čačka, „Putokaz“ iz Kragujevca, „Miona“ iz Aleksandrovca, i „Žene na prekretnici“ iz Beograda.

Osnovni cilj „Mreže“ jeste doprinos povećanju zapošljivosti žena starijih od 45 godina na teritoriji Srbije, rukovodeći se principima ravnopravnosti i antidiskriminacije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend