Društvo

Žene u kućnim poslovima provode duplo više vremena od muškaraca

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Žene u neplaćenim aktivnostima u toku dana u proseku provedu malo više od četiri sata, a muškarci duplo manje, odnosno dva sata, objavio je Republički zavod za statistiku.

Neplaćeni posao podrazumeva kuvanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša, popravke u domaćinstvu, kupovinu, brigu o deci i odraslima, putovanje u vezi sa neplaćenim aktivnostima i druge aktivnosti.

Podaci pokazuju da ljudi u Srbiji u proseku provedu tri sata u plaćenim poslovima.

Žene u proseku u plaćenim poslovima malo manje od dva i po sata, a muškarci sat i po duže od njih, odnosno skoro četiri sata.

U učenju muškarci i žene provode u proseku isto vremena, oko pola sata.

Za lične potrebe i jedni i drugi potroše oko 11 sati.

Lične potrebe uključuju vreme provedeno u jelu i piću, spavanju, kupanju, oblačenju, ali i u dremanju, ležanju u krevetu zbog bolesti i druge lične aktivnosti.

Radnim danima žene u plaćenim poslovima provode oko tri sata, a muškarci četiri sada i 40 minuta. Istim danima, žene provode oko četiri sata u neplaćenim poslovima, a muškarci oko dva sata.

Vikendom žene provode oko sat vremena u plaćenim poslovima, a muškarci duplo više, dva sata. Neplaćenim poslovima se žene vikendom bave više nego radnim danima, oko četiri i po sata, a muškarci dva sata i 20 minuta, piše Nova Ekonomija.