Društvo

Ženski zatvor po preporukama zaštitnika građana: Preduzete mere za trudnice, dojilje i osuđenice sa decom

FOto: screenshot Youtube
Zaštitnik građana je u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture utvrdio da je u izveštajnom periodu u Republici Srbiji nastavljeno sa preduzimanjem aktivnosti na unapređenju zaštite prava lica lišenih slobode i prevenciji torture i drugih oblika zlostavljanja. Posetu Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, jedinom ženskom zatvoru u Republici Srbiji, NPM je posvetio praćenju primene Pravila Ujedinjenih nacija o tretmanu zatvorenica i vanzavodskim merama za žene koje su učinile krivična dela, poznatih pod nazivom Pravila iz Bangkoka kako bi utvrdio u kojoj meri su u praksi primenjeni ovi standardi Ujedinjenih nacija.

Postupajući po preporukama, obezbeđeno je da lekar specijalista neuropsihijatar češće dolazi u Zavod i upravi je dostavljen predlog za otvaranje radnog mesta psihijatra, radi zapošljavanja u stalni radni odnos. Novom sistematizacijom radnih mesta predviđena su četiri nova radna mesta za zapošljavanje službenika tretmana.

Zavod za žene je internim procedurama regulisao pretrese dece, uz obezbeđivanje kompetentnosti, profesionalnosti i osetljivosti i poštovanje njihovog dostojanstva prilikom pretresa, navodi se u izveštaju zaštitnika građana.

Osuđenicama je omogućeno da i tokom izvršenja disciplinske mere upućivanja u samicu ostvaruju kontakte sa članovima porodice. Takođe, Zavod je predvideo da deca posetioci, prostor u kojem se obavlja poseta, napuste pre osuđenice kojoj su došli u posetu, imajući u vidu da kraj posete može biti posebno težak za decu i roditelje i da posmatranje roditelja kako odlazi po naređenju zatvorskog službenika može to dodatno pogoršati kod dece.”

Kazneno-popravni zavod za žene je preduzeo mere da se trudnicama, dojiljama i osuđenicama sa decom omogući učešće u radnim i drugim aktivnostima koje su prilagođene njihovim potrebama i mogućnostima i Upravi je dostavio predlog da se sistematizacija radnih mesta proširi radnim mestom vaspitačice za jaslice, kako bi se stvorili uslovi za brigu o deci u odsustvu neposredne majčine brige.

Inače, nalazi iz posete zaštitnika građana Kazneno-popravnom zavodu za žene, koji su predstavljeni u izveštaju, pokazuju da je položaj zatvorenica u velikoj meri usklađen sa međunarodnim standardima.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend