Društvo

Ziđin krenuo sa radovima na čišćenju reke Pek

Foto/I.R. radovi na postavljanju cevi na reci Pek

Foto/I.R. radovi na postavljanju cevi na reci Pek

Kompanija Ziđin Cooper DOO Bor  krenula je  sa radovima na čišćenju jalovine iz reke Pek i preusmerevanju otpadnih voda. Do kraja februara će biti završeni radovi kojima će sve otpadne vode sa čitavog kopa, biti preusmerene u cevovode i kolektore da bi se  potom njima napajao novi flotacioni pogon.

Poslednje zamućenje reke Pek izazvalo je zabrinutost građana koji žive u svim opštinama kroz koje Pek protiče. Zamućenje vodotoka je nastalo kao  posledica  fizičkog ulaska radnika kompanije  Ziđin u reku da bi očistili jalovinu i preusmerili otpadne vode.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti

Predsednik opštine Kučevo, Ivan Rajičić  je u izjavi za Boom 93 potvrdio da je Ziđin krenuo sa radovima koji su obimni i izvode se duž vodotoka Peka a trenutno na delu kod Majdanpeka.

„Kompanije Ziđin je započela sa radovima i radnici su sa mehanizacijom fizički ušli u reku i trenutno se izvode radovi na postavljanju metalnih cevi  koje će povezati  sve te kolektore, zapravo jedan kolektor i vraćaće u flotaciju te otpadne vode. Iz Severnog revira više neće biti uopšte ulivanja voda u reku Pek, a iz ostalih će biti do 5 procenata po zakonu o vodama trećeg reda ali će i ta voda biti tretirana, faktički više neće biti zagađenja. Oni su nas uverili da ozbiljno rade na rešavanju ovog velikog problema koji se tiče svih građana koji žive u opštinama kroz koje protiče reka Pek.“ – istakao je Rajčić.

pek reka
Foto/ T.S. reka Pek

Radovi bi trebalo da budu završeni do ranog proleća jer je projekat obiman i na njemu već aktivno rade u delu vodotoka reke Pek u Majdanpeku. Severni revir je zatvoren, a do kraja februara će biti završeni radovi kojima će sve otpadne vode sa čitavog kopa, biti preusmerene u cevovode i kolektore da bi se  potom njima napajao novi flotacioni pogon.

Podsećamo da je predsednik opštine Kučevo prethodno održao i sastanak sa predstavnicima kompanije Ziđin Cooper DOO Bor  i Rudnika bakra Majdanpek na kome su dogovoreni svi  dalji koraci koji će biti preduzeti da ne dođe do novih zagađenja vodotoka, a razmatrane su i druge značajne teme.