Društvo

Ziđin krenuo sa radovima na čišćenju reke Pek

radovi na čišćenju reke Pek
Foto/I.R. radovi na postavljanju cevi na reci Pek
Kompanija Ziđin Cooper DOO Bor  krenula je  sa radovima na čišćenju jalovine iz reke Pek i preusmerevanju otpadnih voda. Do kraja februara će biti završeni radovi kojima će sve otpadne vode sa čitavog kopa, biti preusmerene u cevovode i kolektore da bi se  potom njima napajao novi flotacioni pogon.

Poslednje zamućenje reke Pek izazvalo je zabrinutost građana koji žive u svim opštinama kroz koje Pek protiče. Zamućenje vodotoka je nastalo kao  posledica  fizičkog ulaska radnika kompanije  Ziđin u reku da bi očistili jalovinu i preusmerili otpadne vode.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti

Predsednik opštine Kučevo, Ivan Rajičić  je u izjavi za Boom 93 potvrdio da je Ziđin krenuo sa radovima koji su obimni i izvode se duž vodotoka Peka a trenutno na delu kod Majdanpeka.

„Kompanije Ziđin je započela sa radovima i radnici su sa mehanizacijom fizički ušli u reku i trenutno se izvode radovi na postavljanju metalnih cevi  koje će povezati  sve te kolektore, zapravo jedan kolektor i vraćaće u flotaciju te otpadne vode. Iz Severnog revira više neće biti uopšte ulivanja voda u reku Pek, a iz ostalih će biti do 5 procenata po zakonu o vodama trećeg reda ali će i ta voda biti tretirana, faktički više neće biti zagađenja. Oni su nas uverili da ozbiljno rade na rešavanju ovog velikog problema koji se tiče svih građana koji žive u opštinama kroz koje protiče reka Pek.“ – istakao je Rajčić.

pek reka
Foto/ T.S. reka Pek

Radovi bi trebalo da budu završeni do ranog proleća jer je projekat obiman i na njemu već aktivno rade u delu vodotoka reke Pek u Majdanpeku. Severni revir je zatvoren, a do kraja februara će biti završeni radovi kojima će sve otpadne vode sa čitavog kopa, biti preusmerene u cevovode i kolektore da bi se  potom njima napajao novi flotacioni pogon.

Podsećamo da je predsednik opštine Kučevo prethodno održao i sastanak sa predstavnicima kompanije Ziđin Cooper DOO Bor  i Rudnika bakra Majdanpek na kome su dogovoreni svi  dalji koraci koji će biti preduzeti da ne dođe do novih zagađenja vodotoka, a razmatrane su i druge značajne teme.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend