Društvo

Zidojče cajtung: Gastarbajteri više nisu dobrodošli na Balkanu, sada su teret

Gastarbajteri čije zarade hrane mnoge porodice na Zapadnom Balkanu, odjednom više nisu dobrodošli i njihove domovine ih doživljavaju kao teret, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić otišao je još korak dalje i direktno ih optužio za širenje pandemije i zloupotrebu zdravstva, piše nemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung).

Ilustracija:Pixabay

 

„Dok druge države pokreću sve poluge i brojne avione kako bi svoje državljane koji su ‘nasukani’ u inostranstvu ponovo doveli u domovinu, sa Balkana odjekuju sasvim drugačiji signali“, piše list.

Ta poruka, na primer u slučaju bosanskog ministarstva inostranih poslova, glasi „ostanite u državama u kojima se sada nalazite“, ali slične poruke dolaze i iz ostalih zemalja regiona, piše minhenski dnevnik.

„Svi ti gastarbajteri od čijih doznaka u domovini žive mnoge porodice i za čiji se povratak inače tako ofanzivno vrbuje, odjednom su nepoželjni i doživljavaju se kao teret“, piše list.

U Srbiji, najvećoj zemlji Zapadnog Balkana sa najvećim brojem gastarbajtera, predsednik Aleksandar Vučić je, navodi Zidojče cajtung, otišao i korak dalje.

„On povratnicima, koji su zbog krize sa koronavirusom izgubili radna mesta, a time i pravo boravka u inostarnstvu, direktno pripisuje krivicu za širenje pandemije“, piše list dodajući Vučićevu optužbu da su „neki od povratnika znali da su inficirani“ i da su došli u Srbiju „da se besplatno leče“.

Nemači dnevnik prenosi i tvrdnju predsednika Srbije da je to što je dozvolila povratak svih svojih državljana, bila „jedina velika greška njegove vlade u sadašnjoj situaciji“ i da „bez toga ne bi bilo ni četvrtine sadašnjih problema“.

Zidojče cajtung ocenjuje da su srpske vlasti „očigledno radi zastrašivanja“ povratnika produžile karantin po prelasku granice sa 14 na 28 dana.

Nemački dnevnik konstatuje da na Zapadnom Balkanu „diskriminatorno deluju i rigidne zabrane izlaska napolje u nekoliko država regiona, koje pogotovo pogađaju starije ljude“.

Autor: Beta 
Izvor: 021.rs

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Vučić je bas uvredio dijasporu tako da će i pored velikog truda za glasove ostao bez njih

%d bloggers like this:
Send this to a friend