Društvo

Zima je pred vratima, a kriza udarila na svaki džep: Koliko košta polovna zimska garderoba u Srbiji?

Foto: Pixabay /ilustracija
Prošlo je vreme blama zbog oblačenja u seknd hendovima. Ne postoji varoš u Srbiji u kojoj se nije ugnezdila neka od radnji polovne garderobe. Kriza, koja je mlatnula svaki džep radnika u zemlji, skinula je s trona emocije i postavila racio. Pogotovu ako se uzme u obzir galopirajuća inflacija, poskupljenje na svakom koraku, a i hladno vreme koje nam je svima ispred vrata. A, mora da se živi.

Kako za Danas kaže jedna od mušterija seknd hendova iz Pančeva, nedavno se našla u situaciji da za sebe mora da nabavi crninu.

„Obilazila sam tržne centre i radnje u kojima sam obično kupovala brendove koje volim i shvatila da mi samo za crnu haljinu i kaput treba 30.000 dinara. Naravno da sam odustala. Obišla sam seknd hendove, našla neke komade koje mogu da nosim, rođake su pritekle u pomoć i donele ono što su imale, i nekako sam se snabdela za prvo vreme“, kaže ona i dodaje da nije imala predrasude prema radnjama polovne odeće ni pre, samo da nikada nije stigla da uđe i „preturi ponuđeni asortiman“.

Prema njenim rečima, našla je čak i odlične brendove koje inače nosi čitavog života, kao što su popularne „martinke“, koje nije kupila, ali jeste novu kožnu jaknu za 2.000 dinara.

„Odnela sam je na hemijsko čišćenje, crna boja nije spala, a jakna mi završava posao“, dodaje ta mušterija koju je „džep naterao u seknd hend“.

Dakle, od severa do juga Srbije svaki seknd hend ima svoje mušterije koje se tamo oblače za mnogo manje iznose od onih koje bi dali u „regularnim“ prodavnicama.

Zimska jakna 1.000 dinara u Subotici

U Subotici postoji veliki broj prodavnica polovne garderobe, koje su ekspanziju doživele poslednjih nekoliko godina.

U samom centru grada, u blizini Gradske kuće, nalaze se čak tri, dok ih je na obodima grada mnogo više.

Trenutno je kupcima na raspolaganju zimska garderoba, a cene su različite u zavisnosti od toga u kojim podavnicama pazare.

Naime, u Subotici pojedine radnje prodaju garderobu na kilogram, te su one među jeftinijima.
Druge imaju već tačno određene cene, dok je treći poslovni model takav da kada stigne “nova” kolekcija, cene budu poprilično velike za polovnu garderobu, te se potom daju popusti od 10, 20, pa sve do 50 odsto na ceo asortiman, nakon čega sledi jedinstvena cena za sve artikle u radnji koja se spušta sve do 50 dinara.

Trenutno se zimske jakne u radnjama koje imaju tačno određene cene mogu kupiti već od 520 dinara, a većina ih košta 1.000 dinara. U prodavnicama koje daju popuste, cena polovnih jakni se kreće od 1.500 do 3.000 dinara.

Kada su u pitanju kaputi, od tri prodavnice koje smo obišli, samo jedna ih je imala u ponudi, a njihova cena se kreće od 1.700 do 3.000 dinara.

Džemperi u pojedinim radnjama mogu da se kupe za 350 do 380 dinara, dok u prodavnicama sa popustima raspon cena ide od 650 do 1.500 dinara za polovni džemper.

Pantalone se, takođe, u pojedinim radnjama mogu kupiti već od 350 dinara, dok u prodavnicama sa popustima koštaju od 600 do 1.000 dinara.

Prodavci kažu da nisu primetili da se u poslednje vreme povećao ili smanjio broj kupaca, već da je njihov broj u prodavcinama uobičajen, ali da najveću gužvu očekuju kada krenu popusti, pogotovo u prazničnom periodu.

U Novom Sadu dobra roba mora da se plati, pa bila i polovna

Popularnost prodavnica polovne garderobe u Novom Sadu nikako ne jenjava, dapače, prodavci kažu da je sve više omladine koja dolazi jer su otrkrili da na ovaj način mogu doći do zanimljivog, a jeftinog komada odeće.

Jevrejska ulica u Novom Sadu centar je seknd hend tržišta u Novom Sadu. U nekoliko stotina metara ove ulice nalazi se čak sedam ovakvih prodavnica, a u njenoj okolini barem još toliko.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend