Društvo

Zorana Mihajlović: Tražili smo od DRI da proveri poslovanje Srbijagasa

(BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/MO)
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je i od Državne revizorske institucije (DRI) zatražila da proveri poslovanje Javnog preduzeća "Srbijagas", saopštilo je danas to ministarstvo.

Ona je gostujući na Kurir TV rekla da država „upumpava“ previše novca u „Srbijagas“, a da za rezultat „nema snažno i profitabilno preduzeće“.

„Ministarstvo je uradilo ono što je u našem okviru, predložili smo odredjene promene, one su usvojene i iza toga je stala cela Vlada. Ako budemo uočili da neko ne poštuje odluke Vlade, predložiću smene i u tom preduzeću, a sve dalje mora da bude odluka Vlade“, kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da će 2021. godina biti važna za sektor energetike, zbog usvajanja novih zakona, reorganizacije javnih preduzeća i novog plana investicija u energetici.

„Donosimo, izmedju ostalog, novi Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) koji će dati novi pogled na to kako koristimo obnovljive izvore energije. Umesto povlašćenih cena, ići će se na aukcije i imaćemo veću preglednost i konkurenciju izmedju proizvodjača i veće iskorišćenje OIE“, kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da postoji potreba i za izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti, jer, kako je navela, Srbija danas „kroz prozor i kroz energetski neefikasna postrojenja baca energije koliko jedna elektrana proizvede za celu godinu“.

„Procena je da ćemo naredne tri godine uložiti oko 350 miliona evra samo u distributivnu mrežu. Velika je šteta što u EPS-u nije bilo dovoljno investicija u prethodnim godinama. Pravi se novi plan investicija u EPS-u i potreban je investicioni bum da bi EPS u narednih šest, sedam godina išao u korak sa svim elektroprivredama u Evropi“, navela je ona.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend