Društvo

Zvanično je poznat uzrok podslednjeg zamućenja reke Pek

Foto: Nebojša Bata Joksić
Zamućenje  reke Pek koje je nastalo poslednjih dana posledica je  fizičkog ulaska radnika kompanije  Ziđin u reku da bi očistili jalovinu i preusmerili otpadne vode.

Povodom radova koji se izvode i svega vezanog za zagađenje reke Pek predsednik opštine Kučevo održao je sastanak sa predstavnicima kompanije Ziđin Cooper DOO Bor  i Rudnika bakra Majdanpek.

Baner Boom93 Android aplikacijaPredstavnici kompanije Ziđin su započeli sa radovima i ušli  fizički u reku i trenutno se izvode radovi na postavljanju metalnih cevi  koje će povezati  sve te kolektore, zapravo jedan kolektor i vraćaće u flotaciju te otpadne vode. To je i bio uzrok poslednjeg zamućenja reke.  Iz Severnog revira više neće biti uopšte ulivanja voda u reku Pek, a iz ostalih će biti do 5 procenata po zakonu o vodama trećeg reda ali će i ta voda biti tretirana, faktički više neće biti zagađenja. Oni su nas uverili da ozbiljno rade na rešavanju ovog velikog problema koji se tiče svih građana koji žive u opštinama kroz koje protiče reka Pek.istakao je Rajčić u izjavi za Boom 93.

Foto/ T.S.Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo

Po njegovim saznanjima radovi bi trebalo da budu završeni do ranog proleća jer je projekat obiman i na njemu već aktivno rade u delu vodotoka reke Pek u Majdanpeku. Severni revir je zatvoren, a do kraja februara će biti završeni radovi kojima će sve otpadne vode sa čitavog kopa, biti preusmerene u cevovode i kolektore da bi se  potom njima napajao novi flotacioni pogon.

Analize vode ukazuju da nema povišenih vrednosti bakra, nitrata, nitrita i PH vrednosti

Rajčić navodi da su stigli i rezultati analize vode iz Peka koje su rađene nakon poslednjeg zamućenja reke. Utvrđeno je da nema povišenih vrednosti bakra, nitrata, nitrita i PH vrednosti. Po njegovim rečima, rezultati analize zemljišta i ribljeg fonda takođe pokazuju da nema zagađenja.

Na sastanku su dogoveni i svi  dalji koraci koji će biti preduzeti da ne dođe do novih zagađenja vodotoka, a razmatrane su i druge značajne teme. Poseban segment sastanka, odnosio se na saradnju na turističkom planu. Konstatovano je da ima velikih obostranih interesa da se u budućnosti pristupi zajedničkim ulaganjima u turističke potencijale naše opštine, posebno u arheoolometaruluški kompleks Kraku Lu Jordan jer su se u njemu , pre toliko vekova, bavili istom delatnošću, kojom i komapnija SERBIA ZIJIN COPPER DOO BOR danas.

Sastanku su prisustvovali i direktor Rudnika bakra Majdanpek Bane Tomić, pomoćnik predsednika opštine Kučevo Darijan Drikić i direktor TOK-a Aleksandar Ilić sa sardnicima.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend