Ekonomija

Aktuelna nestašica mleka posledica nedostatka muznih krava i steonih junica

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

Agroekonomista Milan Prostran rekao je FoNetu da je aktuelna nestašica mleka posledica pre svega nedostatka muznih krava i steonih junica, čiji je broj u protekloj dekadi značajno smanjen.

Ključni problem je nedostatak muznih krava, kojih po podacima Privredne komore u Srbiji ima samo 180.000. Ja mislim da ih ima nešto više, ali u svakom slučaju to je nedovoljno, rekao je Prostran.

On je podsetio da je popis poljoprivrede iz 2012. pokazao da je ukupan broj goveda u Srbiji pao sa 1,8 miliona na svega 900.000 i ocenio da je taj trend nastavljen do današnjih dana.

Prostran je rekao da je smanjivanje stočnog fonda izazvano višegodišnjim zanemarivanjem i zapostavljanja stočarstva.

Pre svega, izostala je značajnija podrška stočarstvu iz agrarnog budžeta, koja je morala da bude veća. Veliki problem je i neizgrađen odnos između mlekarske industrije i farmera, jer mlekari nisu bli spremni da plate mleko po realnoj ceni koju su tražili farmeri, objasnio je Prostran.

On je rekao da su stručnjaci godinama upozoravali na te probleme, ali da ni država ni prerađivači nisu reagovali na ta upozorenja.

Uz neprimereno niske otkupne cene, bez pomoći države ljudi su odustajali od proizvodnje mleka i mnoge male i srednje farme su nestale. Iako je bilo nekih laičkih procena da će produktivnost muznih krava na privatizovanim velikim farmama nadoknaditi taj gubitak, to se nije dogodilo, istakao je Prostran.

Prostran je rekao da farmeri u Evropskoj uniji imaju neuporedivo bolji tretman i podršku države od naših, što im daje mogućnost da opstanu i ovako teškim okolnostima.