Ekonomija

Atanasković: Nismo znali planove Stelantisa za radnike

Ministarka privrede Andjelka Atanasković izjavila je da država, koja se ugovorom obavezala da subvencioniše proizvodnju električnog automobila u Kragujevcu, nije znala o planovima „Stelantisa“ za radnike i da će pokušati da nadje najbolje mogući način za ljude koji ne budu hteli da prihvate nijednu ponuđenu soluciju.

„Na mendžmentu kompanije je bilo da odluči šta će sa radnicima za to vreme dok budu menjali mašine i sredjivali hale za početak proizvodnje električnog automobila. Mi nismo znali šta je njima na umu“, rekla je Atanasković za list Politika.

Ona je navela da ugovoru ne stoji ništa od onog što je „Stelantis“ ponudio radnicima, već samo to da će novi model početi da se proizvodi sredinom 2024. godine.

Baner Boom93 Android aplikacija

Kompanija je radnicima „Fijat Krajsler automobila (FCA) Srbije“ ponudila da za to vreme predju u jednu od četiri fabrike u – Italiji, Nemačkoj, Poljskoj i Slovačkoj ili da dobrovoljno napuste firmu uz otpremninu.

Atanasković je odrečno odgovorila na pitanje da li postoji mogućnost da radnici ostanu u Srbiji na plaćenom odsustvu i dobijaju 65 odsto od zarade, a da ne rade dok čekaju da počne proizvodnja novog model.

„Mogli bi da zarade tri puta više (nego u Srbiji). Sada je stvar samo u tome da li naši ljudi hoće da idu. Možda kad razmisle, i prihvate ponudu. Ali da dobiju novac, da sede i da ništa ne rade, to sigurno nema nigde. Naš mentalitet mora da se malo da se menja, navikli smo da živimo u drugom svetu“, rekla je Atanasković.