Ekonomija

Bajatović: Gas će poskupeti makar jednom, možda i dvaput u 2023.

FOTO: M. Veljković / Boom93

FOTO: M. Veljković / Boom93

Gas će ove godine poskupeti makar jednom, a verovatno i dva puta, najavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je na Kopaonik biznis forumu rekao da se poskupljenje odnosi i na građane, i na privredu.

Bajatović je kao razlog poskupljenja naveo da Srbijagas na domaćem tržištu gas prodaje po znatno nižoj ceni nego što je plaća od dobavljača, piše N1.

Da će „niske cene energenata u Srbiji” morati da se povećaju, a energetski sektor transformiše, najavio je juče na Kopaonik biznis forumu i šef Misije MMF za Srbiju Donal Mekgetigan.

Podsetimo, Međunarodni monetarni fond, sa kojim Srbija ima sklopljen stendbaj aranžman, od Srbije traži da cene struje i gasa, mimo već uračunatog januarskog poskupljenja, podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra ove godine, kao i 1. maja 2024.

Ovo stoji u dokumentu koji je objavio MMF po odobravanju dvogodišnjieg stend-baj aranžmana vrednog 2,4 milijarde evra.

Podsetimo, kao što je portal N1 već pisao, uvećanje cene gasa bi, prema MMF, u svakom koraku trebalo da bude „bar” 10 odsto, a struje – takođe po istoj dinamici u svakom navedenom koraku – za po osam procenata, minimum.

Generalni direktor Srbijagasa danas je naveo da je MMF odobrio za potrebe Srbijagasa ukupno 800 miliona dolara, što, kako je istakao – nije dovoljno.