Ekonomija

Bajatović: Poskupljenje gasa posle 1. maja

FOTO: M. Veljković / Boom93

FOTO: M. Veljković / Boom93

Generalni direktor preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović izjavio je da će prvo povećanje cene gasa ove godine biti verovatno od 1. maja i ne veće od 10 odsto, a drugo poskupljenje, ako ga bude, ne pre poslednjeg kvartala 2023, kao i da sigurno ne bi bilo dvocifreno.

„Po računici Srbijagasa, a i po onome što je tražio MMF i Svetska banka i projekcijama u budžetu i planu poslovanja Srbijagasa, biće jedno poskupljenje od 1. maja, i ono neće biti više od 10 odsto”, rekao je Bajatović.

Kako kaže, da li će biti i drugog poskupljenja, zavisi od kretanja na berzi, prenosi Politika.

„Trenutno je cena gasa oko 500 evra za 1.000 kubika. Prema naftnoj formuli za dve milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora Vučića i Putina, što su dve trećine naših potreba, trenutna cena je oko 330 dolara”, naveo je i dodao da može da se desi da prihodi preduzeća budu takvi da da poskupljenje bude manje ili da ga uopšte ne bude.

Bajatović je rekao i da drugo poskupljenje gasa sigurno ne bi bilo pre poslednjeg kvartala ove godine i da sigurno ne bi bilo dvocifreno, piše Biznis.rs.

„Ostalo nam je 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, što je plaćeno, 286 miliona u Banatskom dvoru i to je plaćeno i ruskih 294 miliona, ali to i ne moramo da računamo. Računamo da bi u Mađarskoj mogli da uskladištimo još 200 miliona metara kubnih, jer su cene relativno povoljne”, rekao je Bajatović.

Dodao je da je kapacitet Banatskog dvora 550 miliona kubika i da Srbjagas želi tu da utisne dodatnih 200 miliona kubika, kako bismo imali 750 miliona kubika rezervama.

Napomenuo je da su cene trenutno povoljne i da treba da povećamo rezerve u slučaju da dođe eventualno do terorističkih akata u Crnom moru koji bi uticali na Turski tok.

Možda će doći do promene odnosa Turske i Mađarske prema Rusiji, kaže Bajatović, pa su ovo mere da se ne bismo bili u toj vrsti problema.

Na pitanje koji je gas najizglednije da Srbija nabavlja, ako ne računamo ruski gas, izjavio je da će u novembru biti završen između Srbija i Bugarske, što nam otvara mogućnost da nabavljamo neke količine azerbejdžanskog gasa iz gasovoda TAP i TANAN, kao i da koristimo terminale za TPG gas u Grčkoj, što bi bio uglavnom američki ili katarski TPG gas.

On navodi da ćemo ove godine potrošiti oko 2,8 milijardi kubika gasa, a u tu količinu je uračunata i proizvodnja struje u TE-TO Novi Sad i Pančevo.