Ekonomija

Barel nafte pao sa 130 dolara na 100, šta to znači za Srbiju?

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Cena nafte ovih dana beleži ozbiljan minus. Sa 130 dolara cena barela je za nekoliko dana pala na oko sto.

Kako piše Blic, imajući u vidu da je nafta berzanska roba i da njena vrednost na svetskom tržištu utiče i na cene u Srbiji, pitanje koje se ovih dana nameće jeste: „Da li aktuelan pad cene barela u svetu znači da već u petak nećemo imati (novo) poskupljenje goriva.“

Vlada je prošle nedelje donela novu uredbu kojom su uspostavljene nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije. Odluka će trajati mesec dana, a novi cenovnik formiraće se svakog petka u 15h.

Baner Boom93 Android aplikacija

Cena koja je trenutno na snazi i biće u naredna tri dana govori da litar evrodizela košta 187,7 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,3 dinara.

Hoće li se ove cene menjati u petak i koliko?

„Teško je to reći u našem slučaju. Cena nafte kod nas zavisi najviše od snabdevača“, kaže za „Blic“ Nebojša Atanacković, vlasnik jedne naftne kompanije odgovarajući na pitanje znači li aktuelan pad cene barela u svetu i to da u Srbiji u petak neće biti poskupljenja goriva.

„Ukoliko je cena sirove nafta na tržištu stabilna i ukoliko nema problema u snabdevanju, do novog rasta cena ne bi trebalo da dođe. A pogotovo ne do drastičnog skoka cena, kakav se desio sa gasom“, dodaje Atanacković.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, bio je nešto precizniji u odgovoru.

„Za sada ovaj pad cena na svetskom tržištu ne znači mnogo i za domaće. Ne možemo tačno precizirati da li će u petak doći do poskupljenja. Cene na svetskom tržištu ne mogu tako brzo uticati i na cene kod nas“, rekao je Mićović za Blic.

Treći sagovornik ovog lista, takođe učesnik na tržištu nafte, nezvanično je rekao da u petak očekuje rast cene goriva, ali blagi.

„Sve oči sada su uprte u Ukrajinu i sukob. Ceo svet ga posmatra. Ako Evropa nastavi da kupuje ruski gas, tržište bi moglo da se stabilizuje“, ocenjuje.

Udruženje naftnih kompanija Srbije objavilo je detaljan prikaz cena goriva u 11 zemalja u okruženju. Posmatrajući cene dizela, benzina i gasa, lako je zaključiti da se cenovnici dobro razlikuju čak i u komšijskim zemljama.

Kada su u pitanju cene benzina i dizela prednjači Grčka. Preračunato u dinare litar benzina u Grčkoj košta 229 dinara. Istovremeno je gas najskuplji u Hrvatskoj.

Cena benzina

Grčka 1,94 evra
Albanija 1,62 evra
Hrvatska 1,57 evra
Crna Gora 1,54 evra
Rumunija 1,5 evra
Srbija 1,45 evra
Bugarska 1,39
Severna Makedonija 1,36 evra
BiH 1,3 evra
Mađarska 1,22 evra

Cena dizela

Grčka 1,68 evra
Albanija 1,61 evro
Hrvatska 1,54 evra
Srbija 1,52 evra
Rumunija 1,48 evra
Slovenija 1,47 evra
Crna Gora 1,43 evra
Bugarska 1,37 evra
BiH 1,29 evra
Severna Makedonija 1,22 evra
Mađarska 1,22 evra