Društvo Ekonomija

Blic: Krenulo zapošljavanje u javnom sektoru, svako radno mesto pod lupom

Zapošljavanje u javnom sektoru je od 1. januara odmrznuto, ali će svaki novi radnik morati pod lupu Ministarstva finansija jer je ono sada krovna institucija koja proverava da li javna preduzeće ili državna uprava i u svojim finansijskim konstrukcijama imaju pokriće za novozaposlene, piše "Blic Biznis".

Vladinom Uredbom o postupku pribavljanja saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava definisana je procedura koja mora da se prodje pre nego što neko dobije posao koji će se plaćati iz državne kase.

Po toj proceduri svako javno preduzeće ili nadležni državni organ uprave kome je, pored već postojećeg broja ljudi, potrebno angažovanje novih, moraće da uputi zahtev Komisiji za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i resornom Ministarstvu i to najkasnije do petog u mesecu, sa detaljnim obrazloženjem.

Ukoliko nadležno ministarstvo proceni opravdanost zahteva onda ono do 10. u tekućem mesecu prosledjuje svoj zaključak Ministarstvu finansija, koje svaki pojedinačni slučaj razmatra. Ako Ministarstvo finansija proceni da nije osnovano da se prime novi radnici, novog zapošljavanja nema.

Novim Zakonom o budžetskom sistemu, koji će važiti do 31. decembra 2023. godine, predvidjena su odredjena ograničenja u zapošljavanju u javnom sektoru. Tako će korisnici javnih sredstava moći da zaposle do 70 odsto broja onih koji su napustili javno preduzeće ili neki deo državne uprave tokom prethodne godine.

To praktično znači da ako je 10 zaposlenih napustilo neku ustanovu u 2020. godini najviše sedam radnika može da bude zaposleno ove godine.

Ta ograničenja se ne odnose na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, nastavno osoblje visokoškolske ustanove i naučno i istraživačko osoblje naučnoistraživačke organizacije akreditovane u skladu sa zakonom.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend