Društvo Ekonomija

Blic: Struja u Srbiji skuplja od 1. septembra

Od 1. septembra struja u Srbiji najverovatnije će poskupeti u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto, jer je analiza, koja je uradjena na zahtev Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce, preneo je danas list "Blic".
ilustracija/pixabay

Tu anomaliju pokazao je ovaj dokument, koji je MMF zatražio od srpskih vlasti nakon treće revizije aranžmana koji zemlja ima sa ovom medjunarodnom institucijom, a čiji rok izrade je bio kraj juna.

Kako je naveo „Blic“, rezultati preliminarne analize, koja je dostavljena i Ministarstvu rudarstva i energetike, pokazuju da je stanje je alarmantno i da se naslućuje neizbežno poskupljenje struje, jer u suprotnom preti opasnost da se ugrozi finansijska održivost Elektroprivrede Srbije (EPS).

List piše da su ti pokazatelji „upalili crvenu lampicu“ u državi, jer je jasno da su niske cene kilovata, koje služe i kao socijalna mera, neodržive i da se moraju menjati, jer bi u suprotnom EPS imao nenedoknadivu štetu.

Izvor „Blica“iz Vlade Srbije je rekao da je u svetu gotovo nezabeleženo da elektroprivreda prodaje struju po cenama koje su niže od proizvodnih.

Dodaje se da je i Svetska banka, koja je uključena u realizaciju znalčajnih investicionih projekata u EPS-u, podržala promenu, uz zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva i povećana izdvajanja za obnovljive izvore energije.

Ovih dana, prema pisanju „Blica“, njihovi predstavnici bi trebalo da se upoznaju sa rezultatima ove analize i da čuju mere koje su neophodne kako bi se obavila finansijska konsolidacija srpske elektroprivrede, a jedna od tih mera je i povećanje cene struje.

Analize pokazuju da bi povećanje trebalo da se kreće u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto, ali tačan procenat povećane cene kilovata znaće se ovih dana, jer zavisi i od odluke o visini izvdajanja za obnovljive izvore energije.

Izvor „Blica“ je naveo da bi ovih dana Agencija za energetiku trebalo da donese odluku, jer je zahtev za poskupljenje upućen ovom telu.

Ukoliko se cene koriguje, kako piše, u njavećem iznosu, odnosno 7,9 odsto, računi u domaćinstvima u proseku će biti povečani ua blizu 220 dinara.

Od toga će novac otići na račune ne samo EPS-a, već i Elektromreže Srbije i Operatora distributivnog sistema.

Iz EPS-a su za „Blic“ potvrdili da je preliminarna analiza pokazala da je „cena koštanja proizvodnje elektrićne energije viša od prodajne cene na garantovanom snabdevanju“.

Podseća se da je poslednje poskupljenje struje u Srbiji, od 3,9 odsto, bilo je u decembru prošle godine, tako da prosečna cena kilovata za domaćinstva iznosi trenutno oko 7,3 dinara, bez poreza i taksi.

Ukazano je da i sa tim povećanjem, Srbija ima najnižu cenu u regionu i Evropi.

Kao primer je navedeno da je cene struje u Srbiji niža 7,2 odsto nego u Severnoj Makedoniji, 18,9 odsto niža nego u Bugarskoj, 24 odsto niža nego u Albaniji, dok je kilovat u Hrvatskoj skuplji 70,97 odsto, a u Sloveniji 120 odsto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend