Ekonomija

Čadež: Gorivo će morati da poskupi, hrane ima

FOTO: Prvivredna komora Srbije / screenshot

FOTO: Prvivredna komora Srbije / screenshot

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije gostujući na RTS-u rekao je da mora da dođe do korekcije cene goriva, i da za sada imamo zalihe naftnih derivata, ali u budućnosti moramo da se usmerimo na tržište.

On je dodao da smo mi izvoznici najvećeg broja osnovnih životnih namirnica.

“Mi smo u većini slučajeva izvoznici hrane. Za osnovne životne namirnice ne moramo da brinemo, jer imamo više nego što nam treba i pšenice, kukuruza, soje, ulja. PKS predlaže da se uvedu izvozne kvote, a ne potpuna zabrana izvoza, jer i farmeri treba nešto da zarade od ovih viših cena”, kazao je Čadež dodajući da postoje i alternativna tržišta za uvoz sirovina za proizvodnju cementa, a da će cene ostalog građevinskog materijala zavisiti od međunarodnog tržišta.

Baner Boom93 Android aplikacija

Za sada je najveći problem transport robe do i iz Rusije, a prema rečima predsednika PKS, transport je poskupeo za 30 do 40 odsto.

“Transport je poskupeo, ali i duže traje. Umesto 13 dana trasnport traje 26 dana. Kamioni u Rusiju za sada idu bez problema, ali sve češće u povratku zemlje ne žele da propuste robu iz Rusije i onda se kamioni vraćaju prazni”, istakao je on.

PKS je od juče uvela dnevni servis izveštavanja za privredu i javnost, kol centar i sajt.

“Tu su informacije o tome kako funkcioniše platni promet, preko kojih banaka. Situacija se menja iz dana u dan. Dajemo tumačenja odluka EU, kao i odluka Rusije”, rekao je Čadež dodajući da oni prate koje su sirovine najkritičnije i koje industrije su najugroženije.