Ekonomija

Čadež: Gorivo će morati da poskupi, hrane ima

FOTO: Prvivredna komora Srbije / screenshot
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije gostujući na RTS-u rekao je da mora da dođe do korekcije cene goriva, i da za sada imamo zalihe naftnih derivata, ali u budućnosti moramo da se usmerimo na tržište.

On je dodao da smo mi izvoznici najvećeg broja osnovnih životnih namirnica.

“Mi smo u većini slučajeva izvoznici hrane. Za osnovne životne namirnice ne moramo da brinemo, jer imamo više nego što nam treba i pšenice, kukuruza, soje, ulja. PKS predlaže da se uvedu izvozne kvote, a ne potpuna zabrana izvoza, jer i farmeri treba nešto da zarade od ovih viših cena”, kazao je Čadež dodajući da postoje i alternativna tržišta za uvoz sirovina za proizvodnju cementa, a da će cene ostalog građevinskog materijala zavisiti od međunarodnog tržišta.

Za sada je najveći problem transport robe do i iz Rusije, a prema rečima predsednika PKS, transport je poskupeo za 30 do 40 odsto.

“Transport je poskupeo, ali i duže traje. Umesto 13 dana trasnport traje 26 dana. Kamioni u Rusiju za sada idu bez problema, ali sve češće u povratku zemlje ne žele da propuste robu iz Rusije i onda se kamioni vraćaju prazni”, istakao je on.

PKS je od juče uvela dnevni servis izveštavanja za privredu i javnost, kol centar i sajt.

“Tu su informacije o tome kako funkcioniše platni promet, preko kojih banaka. Situacija se menja iz dana u dan. Dajemo tumačenja odluka EU, kao i odluka Rusije”, rekao je Čadež dodajući da oni prate koje su sirovine najkritičnije i koje industrije su najugroženije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend