Ekonomija

Čadež: Nemačka vodeći investicioni i spoljnotrgovinski partner Srbije

N1/printscreen
Nemačka je, sa oko tri milijarde evra ulaganja u srpsku privredu u protekle dve decenije, vodeći investicioni i spoljnotrgovinski partner i najzaslužnija za modernizaciju srpske ekonomije, izjavio je danas u Berlinu predsednik Privredne komore Srbije (PКS) Marko Čadež.

„Кada pogledate tramvaje u Minhenu ili Bremenu koje je radio Simens znajte da su proizvedeni u Srbiji. Ima još dosta takvih primera uspešne saradnje Srbije i Nemačke koja je motor razvoja globalne privrede“, istakao je Čadež u obraćanju na svečanosti povodom Dana državnosti u Ambasadi Srbije u Berlinu, objavila je PKS.

Podsećajući da Sretenje simboliše i susretanje, razgovore, dijalog, Čadež koji boravi u radnoj poseti Nemačkoj, najavio je važne susrete u Berlinu i Minhenu gde će narednih dana imati sastanke sa zainteresovanim stranama u nemačkoj politici i industriji o jačanju biletaralne saradnje i prioritetima kada je reč o regionalnim integracijama na Zapadnom Balkanu.

Za proizvode iz Srbije, po rečima predsednika PКS, Nemačka je prvo izvozno tržište, a ukupna investiciona, privredno-trgovinska i politička saradnja na visokom je nivou.

Naglasio je i značaj velike nemačke podrške uvodjenju modela dualnog obrazovanja u Srbiji koje omogućava školovanje kadrova prema potrebama privrede.

„Dijaspora je vrlo važna spona za umrežavanje kompanija, ulaganja i unapredjenje poslovnih veza. Pokrenuli smo posebnu digitalnu platformu u okviru projekta Poveži se Srbijo kako bi dijasporu umrežili sa privredom u zemlji i podstakli njihove investicije i saradnju zasnovanu na obostranom ekonomskom interesu“, istakao je Čadež.

Najavio je da će na proleće, prvo u martu u Štutgartu, a potom u maju u Berlinu biti organizovane za nemačke kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, investicione konferencije koje PКS priprema u saradnji sa partnerskim nemačkim komorama.

Na ovim dogadjajima biće predstavljen potencijal i konkretne mogućnosti za ulaganje i poslovanje.

Predsednik PКS je ukazao i na nemačku podršku regionalnim integracijama na Zapadnom Balkanu i istakao da će realizacija inicijative Otvoreni Balkan doprineti povezivanju i ekonomskom jačanju regiona i rešavanju otvorenih pitanja izmedju Beograda i Prištine.

„Region kao celina biće atraktivniji za investitore i konkurentniji na globalnom tržištu“, poručio je predsednik PКS.

Na prijemu u Ambasadi Srbije u Berlinu, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, nemačkih institucija, poslovne zajednice i srpske dijaspore u Nemačkoj.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend