Ekonomija

Cena pšenice na Produktnoj berzi i dalje visoka

FOTO: Pixabay ilustracija
Na Produktnoj berzi u Novom Sadu danas do 14 sati nije bilo trgovanja pšenicom jer nije bilo ni ponude ni tražnje, rekla je danas asistent za marketing i komunikacije berze Anja Jakšić.

Kilogram pšenice juče je koštao 40,20 bez poreza na dodatu vrednost (PDV), a sa tim porezom 44,22 što je ispod prošlonedeljnog istorijskog maksimuma od 44,55 dinara sa PDV-om.

Cena pšenice, posle zabrane Indije da se izvozi taj poljoprivredni proizvod zbog suše u toj zemlji i mogućeg smanjenja roda, prema rečima Jakšić raste i na čikaškoj berzi danas je bila skuplja 5,95 odsto u odnosu na dan ranije, a kilogram je koštao 56,7 dinara sa PDV-om.

„Prognoze o kretanju cene pšenice, posle odluke o obustavi izvoza iz Indije, teško je dati obzirom na mnogo faktora koji na nju utiču“, rekla je Jakšić.

Na berzi u Parizu pšenica je danas bila skuplja 5,22 odsto u odnosu na dan ranije i kilogram je sa PDV-om koštao 56,63 dinara.

Visoku cenu ima i soja koja je na Produktnoj berzi koštala 79 dinara, a sa PDV-om 86,9 dinara, dok je najvišu cenu soja na berzi imala u maju prošle godine kada je koštala 85,50 dinara bez PDV-a.

Soja je na čikaškoj berzi nešto jeftinija i kilogram sa PDV-om košta 75,3 dinara.

Kukuruz se danas na Produktnoj berzi prodavao po ceni od 32,50 do 32,80 dinara za kilogram, a sa PDV-om po 35,75 do 36,08 dinara i vladalo je veće interesovanje za kupovinu i prodaju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend