Ekonomija

Cena ribe skočila za 68%, krompira za 193%: Koje su trenutne cene na požarevačkim pijacama?

FOTO: Boom93/R. Momirović
Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u aprilu ove godine u odnosu na isti mesec prošle veće su za 30,5 odsto, objavio je  Republički zavod za statistiku.

U tom periodu su najviše poskupela žita – za 43 odsto, potom i stoka i živina za 38,7 odsto piše list Danas.

Ubedljivo najveći rast cena za godinu dana zabeležio je krompir, čija je cena ovog aprila za 193,4 odsto viša u odnosu na prošli, a njegova trenutna cena na požarevačkim pijacama iznosi od 80 do 120 dinara po kilogramu.

Pšenica je skuplja za 51,6 odsto, a kukuruz za nepunih 40 odsto.

Jaja, koja se trenutno mogu kupiti na gradskim pijacama za 12 do 15 dinara po komadu su skuplja za 33,8 odsto.

Mleko je skuplje 24,1 odsto, a proizvodi iz ribarstva 68 odsto te kilogram živog šarana iznosi 790 dinara, a soma 800 dinara.

Povrće i voće su, s druge strane, pojeftinili, povrće tek za jedan odsto, dok je kod voća cena pala za 27,6 odsto. To su jedina dva proizvoda iz ove grupe koja su ovog aprila jeftinija nego prošlog.

Požarevačke pijace trenutno najviše obiluju kajsijama koje se mogu pazariti po ceni od 120 do 200 dinara, dok su breskve u proseku oko 150 dinara.

I kada se gledaju prva četiri meseca ove godine, cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva su u odnosu na isti period prošle godine u proseku povećane za 20,1 odsto.

U tom periodu, najveći uticaj na rast cena imale su žitarice sa povećanjem od 27,4 odsto, zatim i stoka i živina sa 24,1 odsto.

U ovom periodu za 25 odsto je ovog aprila jeftinije bilo voće u odnosu na isti period prošle godine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Radoslav Momirović

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend